ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

7 tips till tonårsföräldrar inför sommarens festivaler

sara zettergren · 17 Jun 2016
Uppdaterad 17 Jun 2016

Foto: Alamy


Snart drar sommarens alla festivaler igång. Enligt en undersökning som Sifo gjort så tror 85 procent av tonårsföräldrar att ungdomar under 18 år dricker alkohol vid festivaler. IQ har därför sammanställt sju tips till tonårsföräldrar inför sommarens festivaler.

klar

Artikellänk är kopierad

En undersökning som Sifo gjort, på uppdrag av IQ*, visar att bland 1000 tonårsföräldrar med barn mellan 13-17 år så svarar 85 procent att de tror att det är vanligt att ungdomar under 18 år dricker alkohol i samband med festivaler. Samtidigt uppger endast 21 procent av föräldrarna att de är oroliga för att deras egna barn ska dricka alkohol i samband med festivaler.

I undersökningen framkommer även att nästan hälften (48 procent) av de tillfrågade tonårsföräldrarna är oroliga för att deras barn ska råka illa ut på grund av alkohol.

– Att det förekommer en hel del alkohol på många festivaler är ingen hemlighet men det är inte säkert att det endast är andra tonåringar som dricker och inte de egna barnen, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ i ett pressmeddelande. 

►LÄS MER:  De visar hur alkohol påverkar dig när du ligger

IQ har därför sammanställt några tips till tonårsföräldrar när det kommer till sommarens festivaler.

1.Ta reda på vad som gäller på festivalen. Festivaler har ofta olika regler för åldersgränser och alkohol. Ta reda på vilka regler som gäller på den festivalen som din tonåring vill åka på.

2. Köp inte ut alkohol. Om du som förälder köper ut alkohol till ditt barn "visar" du att det är ok att de dricker. Risken att ditt barn råkar illa ut ökar också.

3. Håll kontakten. Se till att din tonåring har med sig sin mobiltelefon och bestäm några tider under festivalen då ni hörs av.

4.Prata om riskerna innan. Prata med din tonåring om de risker som kan finnas på och runt festivaler. Att det kommer finns alkohol och fulla personer och att det kan förekomma droger, våld och stölder.

5.Gör det lättare att säga nej till alkohol. Hjälp din tonåring med argument till varför han eller hon inte ska dricka. Berätta vad du själv tycker och vad du oroar dig för. Vad du säger spelar roll.

6.Åk tillsammans. Om du inte vill att din tonåring ska gå på festival själv, föreslå att du kan följa med. Ni behöver inte göra allt tillsammans under festivalen men det kan kännas tryggt att du finns där om något skulle hända.

7.Stå emot grupptrycket. Låt inte din tonåring åka på festival bara för att ”alla” andra för göra det. Om du inte vill att din tonåring ska åka på festival, säg nej.

►LÄS MER:  "Snälla" storasyskon köper ut alkohol

klar

Artikellänk är kopierad

sara zettergren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro