ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

7 vanliga orsaker till att dina växter dör – så räddar du dem

Valerie Kaspersen · 14 Jan 2018
Uppdaterad 14 Jan 2018

Foto: IBL


Har du svårt för att hålla dina växter vid liv? Du behöver inte ha gröna fingrar för att rädda dem. Växtexperten Eric Andersson berättar om de vanligaste orsakerna till varför de dör och hur du gör för att rädda dem.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Mörker Det vanligaste skälet till att växterna dör är att de står för mörkt, speciellt under vintern. De kan ha hamnat en bit in i hemmet, långt ifrån fönstret. Det finns växter som kan hantera att stå lite mörkt, så som garderobsblomma och monstera. Men majoriteten av alla växter gillar ljus.Tecken: Växter som står mörkt får stora tunna blad och blir bleka i färgen. De ändrar hur de ser ut.Lösning: Ställ dina växter i anslutning till ett fönster, så ljust det går.

2. ÖvervattningEtt annat vanligt skäl till att växterna dör är att man vattnar för mycket. Många häller på lite vatten hela tiden. Ofta blir det stående vatten i innekrukan. Jorden kan verka torr ovanpå, men är blöt i botten.Tecken: Du kan ofta känna det på doften. Det luktar lite surt och det kan samlas flugor runt om dem ifall de är fuktiga. Bladen blir även missfärgade och plantan vissnar.Lösning: Känn efter ifall de är eller har varit blöta. Det går att lossa lite på krukan och kolla. Vattna inte för mycket.

3. OhyraDet händer ofta att växter blir attackerade av ohyra, så som löss eller liknande.Tecken: Det brukar gå att se lössen. De sitter ofta under bladen eller på stjälken. Bladen skrumpnar ihop och blir missfärgade och plantan växer inte som den ska.Lösning: Spola bort så mycket av lössen som det går med en hård stråle och plocka sedan bort dem för hand. Om inte det räcker så får man helt enkelt bespruta växten. Idag finns det många miljövänliga alternativ.

4. DragDe flesta växter tycker inte om när det är dragigt. Suckulenter och kaktusar kan tåla det. När det drar blir det lite som en chock för växten. Lite som att man skulle gå utomhus utan kläder.Tecken: Växterna tappar blad och ser lite vissen ut. Det varierar från planta till planta.Lösning: Flytta växterna från där det drar, men se till att de fortfarande står ljust

5. Vattnar för kalltDet här är lite samma sak som att de inte ska stå där det drar. Det blir en chock för plantan när den får för kallt vatten. De får svårare att ta upp vattnet.Tecken: De ser lite raggiga ut och tappar spänsten.Lösning: Vattnet ska vara rumstemperatur. Låt det stå framme någon dag eller se till att det inte är iskallt när du tar det ur kranen.

6. DammigtDammet lägger sig som en hinna på växten och hindrar den från att ta upp solljus.Tecken: Det finns inte så många symptom, men det är inte bra att låta växterna bli dammiga.Lösning: Duscha växterna en gång i månaden eller så. Det mår de bra av.

7. LuftNu under vintern brukar vi ha väldigt torr luft inomhus. Många växter kommer från regnskogsmiljö, så torr luft funkar inte för dem.Tecken: Det blir brunt runt bladkanterna och de ser lite vissna ut.Lösning: Även här är det bra att duscha växterna någon gång i månaden.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro