ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

70-åring skulle visa legitimation för att köpa cigaretter

Fredrik Samuelson · 25 Jan 2019
Uppdaterad 25 Jan 2019
Coop Folkparken i Södertälje var en av alla Coop-butiker som i onsdags hade en tillfällig ålderskontroll av alla som ville köpa varor med 18-årsgräns.

Coop Folkparken i Södertälje var en av alla Coop-butiker som i onsdags hade en tillfällig ålderskontroll av alla som ville köpa varor med 18-årsgräns. Foto: Pixabay/Google Maps


Den 70-åriga kvinnan skulle köpa cigaretter – och blev misstänksam när hon skulle behöva visa legitimation eller läsa upp sitt födelseår. Förklaringen: Coop-butiken i Södertälje hade den dagen en tillfällig ålderskontroll av alla som ville köpa varor med 18-årsgräns.

klar

Artikellänk är kopierad

När personal på Coop Folkparken i Södertälje i onsdags ville veta när den 70-åriga kvinnan var född för att sälja cigaretter kontaktade hon Länstidningen. Kvinnan undrade om butiken hade registrerat hennes personuppgifter i samband med köpet.

Men det visade sig att Coop den dagen hade en tillfällig ålderskontroll för att visa på dess betydelse.

– Vi gjorde ett urval av Coops butiker i onsdags och kontrollerade legitimation och ålder på alla som köpte varor som har en åldersgräns på 18 år, det vill säga alkohol, tobak, läkemedel och spel. Det gjorde vi för att påminna våra medarbetare om vikten av att kontrollera legitimation. Vi har sett i kontroller att vi inte följer upp det riktigt så bra som vi ska göra, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop.

”Försökt informera med skyltar”

Han säger att kontrollerna gjordes i ungefär en tredjedel av Coops butiker i Sverige och att personuppgifterna inte sparades. Den tillfälliga ålderskontrollen gjordes endast under slutet av veckan.

– Var det någon som var uppenbart över 18 år, som den här 70-åringen, behövde man inte uppge sitt personnummer utan bara sitt födelseår. Vi knappade in födelseåret i kassan och när transaktionen gick igenom raderades den uppgiften.

Tobias Rydegren tillägger att han förstår att kvinnan tyckte det var märkligt med ålderskontrollen.

– Samtidigt har vi försökt informera med skyltar varför vi gör det här, för att säkerställa att id-kontrollerna görs på ett riktigt sätt, och det var under en begränsad period. Vi har också fått förståelse från kunder som tycker att det är bra att vi tar ålderskontrollerna på allvar.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro