ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

70 dog i misstänkt kemvapenattack – nu får experterna tillträde till staden

Annica Ögren · 17 Apr 2018
Uppdaterad 17 Apr 2018
Den misstänkta kemvapenattacken i Douma, norr om Syriens huvudstad, dödade 70 personer och skadade upp emot 500 personer.

Den misstänkta kemvapenattacken i Douma, norr om Syriens huvudstad, dödade 70 personer och skadade upp emot 500 personer. Foto:  imago stock


Det ryska utrikesdepartementet uppger nu att OPCW väntas får tillträde till Douma i Syrien – imorgon. Om de lyckas, kommer de till platsen först elva dagar efter den misstänkta kemvapenattacken.

klar

Artikellänk är kopierad

Oenigheten om vem som ligger bakom den misstänka kemvapenattacken i Douma, norr om Syriens huvudstad Damaskus den sjunde april, är fortfarande stor.

USA var snabba med att beskylla den syriska Assad-regimen för att ligga bakom attacken, och svarade tillsammans med Storbritannien och Franrike genom att bomba – vad som sägs vara – förråd för kemiska vapen och en fabrik i Syrien där produktion tros ha ägt rum. Detta trots att internationella experter ännu inte hunnit säkra någon bevisning för vem som kan ha utfört attacken som dödade 70 personer och skadade upp emot 500 personer. Syrien och Ryssland har hittills nekat att några attacker med kemiska vapen förekommit från Assadregimens håll.

Detta skapade oenighet inom FN:s säkerhetsråd när länderna möttes för att rösta igenom en resolution gällande Syrien, som Ryssland då satte sig emot.

– Den här dagen kommer att bli ihågkommen som den då Ryssland valde att skydda ett monster framför det syriska folket, sa USA:s FN-ambassadör Nikki Haley då.

Internationella experter från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) anlände under helgen till Damaskus, men har hittills inte fått tillträde till Douma av den syriska regimen och dess allierade Ryssland. Men på tisdagen kommer alltså besked från det ryska utrikesdepartementet att experterna väntas få tillträde under onsdagen, uppger Ryssland utrikesdepartement.

– Vi räknar med att OPCW:s experter får tillträde på onsdag. Ryssland motarbetar inte detta, säger det ryska försvarsdepartementets Igor Kirllov, på en presskonferens i Haag på måndagen.

Förseningen innebär att experternas arbete att säkra bevis – i form av bland annat jordprover och vittnesmål – blir allt svårare. Om de lyckas ta sig till platsen på onsdagen har det gått elva dagar sedan den misstänkta kemvapenattacken ägde rum.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro