ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

70 procent av stadens flyktingar till Nordost

Ivica Celikovic · 16 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Bostadsbristen tvingar många att bo hos släktingar

klar

Artikellänk är kopierad

FLYKTINGAR. Merparten av flyktingarna som tas emot i Göteborg väljer att bosätta sig i redan invandrartäta Nordost. Under året väntas omkring 100 nya familjer med 220 barn bli mottagna i de nordöstra stadsdelarna. – Det handlar om prognoser som är gjorda för några månader sedan. I dagsläget utgår vi från ännu högre siffror, säger Felix Reinhardt, chef för flyktingenheten Nordost.Den ökande trenden för flyktingmottagande i Nordost har pågått en längre period och väntas fortsätta i år.

Trots den akuta bostadsbrist som råder i de nordöstra stadsdelarna har cirka 70 procent av de nyanlända flyktingarna i kommunen sökt sig dit i fjol.– Egentligen blir de inneboende hos släktingar och vänner. Det är inte alls ovanligt att många blir tvungna att trängas i små lägenheter och vi kan inte göra någonting åt detta, säger Felix Reinhardt.

Uppskattningarna i samband med den fortsatta flyktingströmmen till Nordost grundas bland annat på förväntade familjeanknytningar.En stor andel av de mottagna flyktingarna under förra året har kommit som ensamma vuxna i åldern 20–40 år.– Sannolikt har de familjer i ursprungslandet, vilket kan medföra att skolorna och förskolorna får många nya barn som anknytningar, säger Felix Reinhardt.

Försörjningsstödet i samband med flyktingmottagandet är redan nu kraftigt belastade. I fjol uppgick kostnaderna i Nordost för introduktionsersättning som beviljas till nyanlända flyktingar till cirka 55 miljoner kronor.Motsvarande siffra för Hisingen var knappt 16 miljoner och för Centrum/Väster drygt 12 miljoner.

Men den största belastningen för förvaltningarna i Nordost väntas i början på nästa år då flyktingarna efter introduktionen övergår till att bli göteborgare samtidigt som merparten av dem sannolikt blir beroende av socialbidrag.

klar

Artikellänk är kopierad

Ivica Celikovic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro