ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

70 tunnor med cyanid hittade nedgrävda i Skåne

Anders Göransson · 20 Maj 2014
Uppdaterad 20 Maj 2014

Giftskandalen i Skönna Mosse, utanför Örkelljunga, växer. När markundersökningen nu är klar har ett 70-tal tunnor med cyanidslam hittats, att jämföra med det dussintal som upptäcktes i början året.

klar

Artikellänk är kopierad

Avspärrningar vid mossen.
Avspärrningar vid mossen.Foto: Johan Nilsson/TT

Tunnorna hittades begravda på olika platser, en meter ner i marken. Mossen ligger ett par hundra meter från en landsväg och de närmast boende finns på ungefär samma avstånd. Än finns dock inget som tyder på att de drabbats direkt.

Länsstyrelsen har tagit prover i brunnar inom en halvkilometers radie från mossen och har inte kunnat hitta några onormala halter av det giftiga ämnet.

– Det är bra att det är så pass väl fastställt exakt hur många tunnor det är och att där blir ett konkret svar, för jag tror att det är det som många av de boende i närheten och också Örkelljungaborna väntat på, säger Carina Zachau (M), kommunalråd i Örkelljunga, till P4 Malmöhus.

Avfallet kommer från den gamla Multofabriken, där man en bit in på 1970-talet tillverkade räkne- och kontorsmaskiner. Fabriken ägs idag av Electrolux. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro