ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

70 våldtäkter per dag anmäls inte

Clarence Frenker · 21 Nov 2012
Uppdaterad 21 Nov 2012
Monika Strandberg, sjuksköterska och psykoterapeut Christel Göransson-Pihl jobbar på Södersjukhusets akutmottagning för våldtagna kvinnor.

Monika Strandberg, sjuksköterska och psykoterapeut Christel Göransson-Pihl jobbar på Södersjukhusets akutmottagning för våldtagna kvinnor. Foto: Gustav Hugosson


Cirka 90 personer utsätts för våldtäkt varje dag – men bara var femte anmäler. "Polis och åklagare måste bli bättre på att ge offret bättre information", säger Elisabeth Massi Fritz.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra året anmäldes 6 532 våldtäkter i Sverige. I en tredjedel av fallen var offren under 15 år. Men det verkliga antalet tros vara större.

Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, anmäls bara 20 procent av alla sexualbrott i Sverige. Det att närmare 26 000 våldtäkter som ägde rum förra året, i genomsnitt 70 om dagen, aldrig anmälts.

– Statistiken stämmer väl överens med min erfarenhet av alla de kontakter jag haft, både med utsatta offer som ringer till advokatbyrån och som vänder sig till kvinnojourer utan att ha gjort en polisanmälan. Alltför många är tveksamma till en polisanmälan i just våldtäktsbrott, säger advokat Elisabeth Massi Frirtz.

Hon är en av landets främsta experter på sexualbrottmål och talar på fredag på en konferens om våldtäkter anordnad av Tjejzonen.

Enligt henne är det framför allt okunskap, och då främst bland yngre kvinnor och nyanlända, som får de flesta våldtäktsoffer att låta bli att anmäla.

– Många är rädda för att inte bli trodda, att bevisen inte ska hålla och de är osäkra på vad som händer under en rättegång. Många vet inte att de har rätt till en egen advokat, att deras namn omfattas av sekretess i domstolen och att de kan be om att få ha stängda dörrar under förhandlingen. Alla dessa frågetecken och farhågor leder till att många tycker att det är enklare att tyst lägga händelsen bakom sig, säger Elisabeth Massi Fritz.

Majoriteten av alla våldtäkter sker inom hemmets väggar. Och i de allra flesta fall har offer och gärningsman någon form av relation – antingen en relativt ytlig genom jobbet eller krogsvängen, eller en mer nära i ett förhållande.

– Samhällets syn på vad en våldtäkt är måste förändras på så sätt att det är ett naturligt steg att göra en polisanmälan när man blivit utsatt för brott. Polis och åklagare måste bli bättre på att ge offret bättre information redan när anmälan görs och se till att hon får en egen advokat så fort som möjligt, säger Elisabeth Massi Fritz.

Södersjukhusets aktumottagning för våldtagna kvinnor tar varje år emot omkring 600 kvinnor från hela Stockholms län. Av de kvinnor som söker hjälp gör endast 60 procent en polisanmälan – resten låter bli.

– Det som hindrar de flesta från att söka hjälp är känslor av skuld och skam. De kan tycka att de inte borde ha flirtat eller druckit den där alkoholen, men det har ingen betydelse. Därför är det viktigt att våga komma och prata om de här känslorna och att få stöd. Vill de göra en anmälan hjälper vi till med det, men det är frivilligt, säger Christel Göransson-Pihl, legitimerad psykoterapeut på AVK.

Kvinnorna erbjuds i första hand samtal. Därefter utförs prover, säkras DNA-spår, skrivs rättsintyg och andra rättstekniska undersökningar som senare kan användas som bevis vid en eventuell polisutredning.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro