ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

700 kilo smittad fågel spreds på 20 lyxkrogar

John Lindblom · 8 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

700 kilo av delikatessfågeln vaktel hos en grossist och importör i Stockholm har visat sig vara salmonellasmittat. Partiet har nyligen stoppats och de 20-talet Stockholmskrogar och delikatessbutiker som köpt in vakteln har skickat tillbaka det som inte konsumerats och sålts till kunder.

FÅ SOM INSJUKNAT – Sannolikt handlar det om väldigt få som insjuknat. Men det gäller att fågeln genomstekts så att salmonellan dött under upphettningen, säger Anders Lagefoged på miljöförvaltningen i Stockholm. Det mesta av det knappt tre kvarts ton stora vaktelpartiet fanns kvar hos grossisten och importören vid miljöförvaltningens upptäckt. Minst ett misstänkt insjuknande tros kunna  kopplas till den smittade vakteln, efter en rundringning som Metro gjort.

”INGA KOMMENTARER” Eftersom nästan all vaktel serveras genomstekt (och med fyllning) dör salmonellan vid tillagning, redan vid drygt 70 graders upphettning. Ulriksdals Wärdshus köpte enligt miljöförvaltningens lista in ett mindre antal kartonger under februari–mars. Huruvida matgäster blivit sjuka är oklart. – Inget minne av den beställningen. Inga kommentarer i övrigt, säger Göran Holm, krögare på Ulriksdals Wärdshus.

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro