ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

702 miljoner lever på mindre än 16 kronor om dagen

Linnea Carlén · 5 Okt 2015
Uppdaterad 6 Okt 2015
Enligt en uppskattning från Världsbanken lever 702 miljoner människor i dag på under 16 kronor om dagen. Det är  första gången som mindre än 10 procent av befolkningen lever i extrem fattigdom.

Enligt en uppskattning från Världsbanken lever 702 miljoner människor i dag på under 16 kronor om dagen. Det är  första gången som mindre än 10 procent av befolkningen lever i extrem fattigdom. Foto: Gemunu Amarasinghe / AP


Antalet extremt fattiga sjunker. Men trots en positiv utveckling mot utrotandet av den globala fattigdomen finns en rad orosmoln på världshimlen.

klar

Artikellänk är kopierad

9,6 procent av jordens befolkning, det vill säga 702 miljoner människor, kommer att leva i så kallad extrem fattigdom 2015. Detta enligt en uppskattning som Världbanken har gjort.

Det är en märkbar skillnad jämfört med för bara tre år sedan då siffran var 902 miljoner, för att inte tala om hur situationen såg ut för några decennier sedan.

► LÄS MER: Var sjätte familj riskerar fattigdom

– För 40 år sen levde två av 3,5 miljarder människor på jorden i extrem fattigdom. Så det är en starkt positiv utveckling, säger Annika Sundén, chefsekonom på Sida, till P3 Nyheter.

Länge har gränsen för extrem fattigdom legat på 1,25 dollar, alltså strax över 10 kronor, om dagen. På grund av inflationen har summan nu höjts till 1,90 dollar, drygt 15 kronor, om dagen.

Trots att andelen människor i extrem fattigdom för första gången ligger under 10 procent av befolkningen, är det en bit kvar till att nå Världsbankens utsatta mål, vilket är att den globala fattigdomen ska vara helt utrotad 2030.

► LÄS MER: Klimatforskare: Stockholm kan bli lika varmt som Paris

”Det kommer at bli tufft att nå målen med ostadiga finansmarknader, konflikter, och klimatförändringar men målet finns inom räckhåll", säger Värdsbankschefen Jim Yong Kim i ett pressmeddelande.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro