ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

72 timmar i Kapstaden

Text & bild: Johan Öberg · 5 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Svindlande vy från Taffelberget, som du kan ta dig upp på med linbana. Är du mer energisk kan du nå toppen för egen maskin via branta stigar. 

Svindlande vy från Taffelberget, som du kan ta dig upp på med linbana. Är du mer energisk kan du nå toppen för egen maskin via branta stigar. 


Dag ett

klar

Artikellänk är kopierad

Strutsfiléburgare! Mmm …
Strutsfiléburgare! Mmm …

På morgonen tar du en taxi till linbanan upp på Taffelberget, 120 kronor tur och retur. Men bara om du kan se toppen, ligger molnen är utsikten noll och vinden kan vara farlig.Den energiske kan vandra upp på branta stigar. Väl uppe är utsikten magnifik.Tillbaka till City Centre för en snabblunch på Gourmet Burger, på Long Street 39. Testa strutsfiléburgaren med het salsa och ett glas nypressad mangojuice till.Promenera sedan längs Long Street med kul klubbar och utsökta hantverksbutiker, kolla in The African Music Store och The Bead Centre och fortsätt sedan till de charmiga Bo-Kaapkvarteren.Området var ett av få centrala kvarter som andra än vita fick bo i under apartheid. Alla hus har starka färger, som en gång visade vilket yrke den boende hade. Ett litet museum på Wale Street ger en bra inblick i livet under apartheid.Har du ännu tempot uppe är Gold of Africa Museumpå Strand Street, bara någon minut bort, värt ett besök. Här finns makalösa guldföremål från det förkoloniala Afrika.Kvällen tillbringar dui Victoria & Albert Waterfront, det gamla hamnområdet som har blivit mysiga nöjeskvarter med rader av bra restauranger. Njut av fisk eller skaldjur på den bästa av dem – Baia Reservation är ett måste, ring 021-421 09 35.

Taffelberget från Victoria & Albert Waterfront.
Taffelberget från Victoria & Albert Waterfront.

Dag två

Återvänd till Waterfront och hoppa på en av båtarna ut till Robben Island.Sälön är mer känd för det grymma fängelse där Nelson Mandela och andra betydande frihetskämpar hölls inlåsta under usla förhållanden i decennier.I dag guidas besökarna av exfångar, som ger en fascinerande inblick i livet innanför murarna och hur den politiska skolningen fortgick i smyg i celler och i stenbrottet där Mandela förstörde sin syn.Båtresan hem ger den klassiska vyn över stan och Taffelberget. Båtresa plus guidning på ön och i fängelset kostar 150 kronor.Tillbaka i Waterfront kan du slinka in på Paulaner Brauhaus för öl och bratwurst, innan du fortsätter till den fina närförorten Clifton. De fyra sandstränderna där lockar det vackra folket som jobbar på både brännan och kontakterna.Njut i solen och bada om du törs, det är inte över 15 grader ens sommartid.I kvällningen tar du en solnedgångsdrink på La Med i Clifton och flyttar sedan ett snäpp ner längs kusten, till Camps Bay där restaurang Blues serverar utsökt gourmetmat. Telefon: 021-438 20 40.Energi kvar? Testa Hemisphere, diskot på 31:a våningen i Absa-skyskrapan. Lockar främst folki 30-årsåldern.

Strandliv i Clifton, en närförort till Kapstaden. Här finns fyra stränder och det vackra folket. Men det är inte särskilt badvänligt, vattentemperaturen kryper inte över 15 grader ens på sommaren.
Strandliv i Clifton, en närförort till Kapstaden. Här finns fyra stränder och det vackra folket. Men det är inte särskilt badvänligt, vattentemperaturen kryper inte över 15 grader ens på sommaren.

Dag tre

Dags för Godahoppsudden. Antingen som heldagstur med någon turarrangör, eller med hyrbil. Obs! Vänstertrafik.Far genom Clifton och Camps Bay och förbi hyperexklusiva Llandudno, där bland andra Madonna äger ett hus, till Hout Bay. Ta en turbåt till Duiker Island där tusentals sälar trängs, utflykten tar mindre än en timme.Turens vackraste vägsträcka är den på den branta bergssidan till Chapman’s Peak – stanna på en av p-fickorna och njut av utsikten med havet lååångt under dig.Hela den södra halvan av halvön ner mot Godahoppsudden är naturreservat – spana efter hjortar, babianer (ingen matning!) och strutsar – ser du inga kan du se jättefåglarna på en farm före infarten till Cape Point.Vågorna är ofta gigantiska vid Godahoppsudden och det kan blåsa rejält, men efter obligatorisk fotografering vid skylten som pekar ut Afrikas sydvästspets är en promenad upp till fyren ett måste.Sedan är det dags för sen lunch på restaurangen med utsikt över vithajstäta False Bay.Kör hem längs östra sidan av halvön och stanna till i Boulders för att se på de söta åsnepingvinerna.På kvällen är Africa Café på Shortmarket Street i City Centre ett bra val, telefon: 021-422 02 21. Stället samlar det bästa i matväg från hela kontinenten i en buffé som ställs på ditt bord och personalen uppträder med sång och dans.

klar

Artikellänk är kopierad

Text & bild: Johan Öberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro