ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

77 år har gått sedan Kristallnatten – trots det tas inte judehatet på allvar

Metro · 8 Nov 2015
Uppdaterad 8 Nov 2015

Foto: Montage/TT/Privat


klar

Artikellänk är kopierad

När min farfar kom till Sverige var han 16 år och vägde 26 kilo. Han överlevde förintelselägret Auschwitz, och här fick han chansen att börja ett nytt liv tillsammans med sin pappa och lillasyster.

I år är det 70 år sedan farfar kom hit.

Och på de 70 år som gått verkar Sverige inte har lärt sig någonting.

På måndag är det minnesdag för Kristallnatten – början på det som senare kom att bli ett industriellt folkmord. Förintelsen. Runtom i Sverige arrangeras manifestationer mot antisemitism, rasism, nazism, antiziganism och för människors lika värde. 

► LÄS MER: "Vi måste satsa pengar på judars och muslimers säkerhet"

Att lokala eldsjälar och politiker anordnar manifestationer för alla människors lika värde är bra. Det behövs i ett Sverige där ett parti med rötter i nazismen växer sig större och större. 

Men ärligt talat: har folk inte internet? Har de inte googlat vad Kristallnatten var för något innan de anordnar manifestationer?

I Umeå bjuds till exempel judiska föreningen inte in till minnesstunden som anordnas av ledande kommunpolitiker. Anledningen: "Det kan upplevas som en ovälkomnade eller otrygg situation för dem", enligt arrangören av manifestationen. Om judar inte ens kan känna sig trygga under manifestation för deras egna rättigheter - när ska man då någonsin kunna känna sig trygg?"

Organisationen "Uppsalabor mot rasism" skriver i sitt Facebook-event inför måndagens ceremoni att "tempel förstördes" under Kristallnatten. Tack, men det heter synagogor. Och om vi ska vara petiga: över 260 synagogor, över hela Tyskland, brändes och vandaliserades. I ett annat evenemangs beskrivning står att "flera butiker förstördes" under Kristallnatten. I själva verket förstördes tusentals butiker, och det är därför natten mellan nionde och tionde november kallas just Kristallnatten - för att gatorna var fulla av glaset från butikernas fönster.

I flera av Facebook-eventen för manifestationer som anordnas nämns inte att det var hundratals judar som dog och tiotusentals judar som fördes till koncentrationsläger under Kristallnatten och Novemberpogromerna.

Varför anordnar dessa så kallade antirasistiska grupper manifestationer om de inte ens vet vad de manifesterar för att minnas? Har de överhuvudtaget försökt bjuda in förintelseöverlevare? Jag hittar nämligen ingen information om det i evenemangsbeskrivningarna.

Att vara jude i Sverige idag är inte enkelt. Davidsstjärnor göms innanför tröjlinningar sena kvällar på tunnelbanan. Kepsar täcker över den traditionella judiska huvudbonaden kippa. Nyårsfester och sommarkollon vaktas av specialutbildade säkerhetsvakter.

Antalet anmälningar om hatbrott mot judar i Sverige ökar, men alldeles för få tar antisemitismen på allvar.

► LÄS MER: Nya åtgärder mot ökad antisemitism

Att vara för alla människors lika värde är fint och bra. Och inte särskilt kontroversiellt. Men i dag vågar alldeles för få människor verka för att göra judarnas situation i Sverige bättre. Att inte kunna besöka synagogan utan att gå igenom en säkerhetskontroll, och att mötas av beväpnade vakter när man lämnar sina barn på dagis – är det att vara välkommen i ett samhälle? Jag tycker inte det.

Om du är för alla människors lika rättigheter, så ser du till att ta reda på vad Kristallnatten betyder innan du ordnar en manifestation, eller deltar i en. Det är du skyldig alla de miljontals judar som dog i förintelsen.

Johanna Schreiber

Författare, judinna och barnbarn till förintelseöverlevare

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro