ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

8 åkommor du drar dig för att söka vård för – och så får du hjälp

Cecilia Persson · 16 Maj 2019
Uppdaterad 16 Maj 2019
Nybliven förälder eller på ålderns höst? Oavsett vilket stadie i livet du befinner dig i finns det hjälp att få.

Nybliven förälder eller på ålderns höst? Oavsett vilket stadie i livet du befinner dig i finns det hjälp att få. Foto: Pixabay


Vissa saker är svårare att prata om än andra, men låt inte skam hindra dig från att söka vård för sådant som faktiskt går att göra något åt. Vi guidar dig till hur du kan lindra eller förebygga dessa åkommor och var du vänder dig för att få hjälp.

klar

Artikellänk är kopierad

Vestibulit

Att du inte alltid njuter av sex, är det verkligen något att ta upp med vården? Det kan det faktiskt vara, åtminstone om du inte bara saknar njutningen utan också känner en stark brännande smärta i slidöppningen. I så fall kan du nämligen vara drabbad av vestibulit, en åkomma som fortfarande är relativt okänd bland befolkningen men som drabbar hela en av tio kvinnor mellan 18 och 25 år.

Exempel på symptom:

• Det gör ont när du har samlag eller exempelvis försöker föra in en tampong

• Området runt slidöppningen har en rodnad och gör ont när det utsätts för tryck, något som kanske till och med gör att du inte kan cykla, rida eller använda trånga byxor.

• Du har haft besvär i mer än ett halvår

Det här kan du göra själv:

Det finns många olika anledningar till att kvinnor drabbas av vestibulit. En av dem kan vara att man har sex trots att man inte är tillräckligt upphetsad eller vill, men det kan också bero på återkommande svampinfektioner och att du använt receptfria mediciner mot dessa, att du använder ett preventivmedel med hormoner eller att du har behandlats för kondylom.

Hit kan du vända dig:

Eftersom det finns många orsaker till vestibulit finns det inte bara ett botemedel. Din ungdomsmottagning eller vårdcentral är en bra början – de kan vid behov hänvisa dig vidare till exempelvis gynekolog, vulvamottagning, uroterapeut eller samtalskontakt.

Källa: 1177

Inkontinens

Att inte kunna hålla tätt är vanligt hos både män och kvinnor. Det finns olika svårighetsgrader och typer av inkontinens, till exempel överrinningsinkontinens där en svårighet att tömma blåsan leder till att den töjs ut, vilket är vanligast bland män. Kvinnor däremot drabbas oftare av ansträngningsinkontinens (när trycket i magen och blåsan blir för högt), trängningsinkontinens (då man snabbt blir kissnödig och har svårt att hålla sig) samt blandinkontinens som är en blandning av dessa två.

Exempel på symptom:

• Du behöver kissa ofta, både dag- och nattetid.

• Det läcker urin i små skvättar.

• Det kan läcka urin när du anstränger dig, till exempel nyser, hostar eller hoppar, eller när du plötsligt känner dig kissnödig.

Det här kan du göra själv:

Genom att träna upp både styrkan och uthålligheten i bäckenbotten med så kallade knipövningar ökar du din förmåga att hålla tätt, oavsett vilket kön du har. Det kan vara särskilt viktigt efter en förlossning eller prostataoperation, även om det kan ta upp till ett halvår att märka några resultat. För kvinnor finns det dessutom speciella hjälpmedel för att underlätta träningen av bäckenbotten.

Hit kan du vända dig:

Kontakta din vårdcentral. Det finns dessutom särskilda kontinensmottagningar runtom i landet.

Källa: 1177

Låt inte skammen hindra dig från att söka vård för sådant som påverkar din livskvalitet. Foto: Pixabay
Låt inte skammen hindra dig från att söka vård för sådant som påverkar din livskvalitet. Foto: Pixabay

Förlossningsdepression

Du har välsignats med världens finaste barn, och ändå känner du dig inte rosenskimrande lycklig. Snarare tvärtom. Vad är det för fel på dig? Ganska mycket, kan det visa sig – du kan nämligen ha drabbats av så kallad baby blues, som kan leda till nedstämdhet eller till och med depression.

Fler än vad man kan tro drabbas av nedstämdhet efter förlossningen. Vanligast är det hos mamman, ofta på grund av hormonomställningen efter graviditeten, men även partnern kan känna sig nedstämd. Ofta går det över relativt snabbt, men om du efter två veckor fortfarande känner dig nedstämd bör du söka hjälp.

Exempel på symptom:

• Du känner dig oftast nedstämd och har svårt att känna glädje, till och med när det kommer till sådant du tidigare tyckt om.

• Du har sömnproblem och är mycket trött, orkeslös och har koncentrationssvårigheter.

• Du känner skuld och hopplöshet och att du inte är värd något.

• Humörsvängningar, inklusive ångest, stark oro eller panik.

• Du orkar varken sköta din eller barnets hygien ordentligt.

• Att träffa nära och kära känns jobbigt.

• Du har tankar om att skada dig själv eller barnet.

Hit kan du vända dig:

Ta kontakt med din mödravårdscentral (MVC), barnavårdscentral (BVC) eller vårdcentral. När barnet är två till tre månader gammalt ska ett samtal med mamman med hjälp av modellen EPDS äga rum på BVC, just för att upptäcka eventuell förlossningsdepression. Om du misstänker att du eller någon närstående istället har drabbats av en förlossningspsykos ska du istället direkt vända dig till en psykiatrisk akutmottagning.

Källor: Karolinska, 1177

Erektionsproblem

Att ha problem med att få stånd beror ofta på psykiska företeelser som exempelvis oro eller prestationsångest. På samma sätt kan även nedstämdhet, depression och användande av antidepressiva läkemedel påverka både din förmåga att få stånd och din förmåga att känna lust. Trötthet, ett stort alkoholintag under en längre tid eller vid ett tillfälle och att känna sig stressad inför sexuell kontakt kan också spela in, så även om det kan vara frustrerande när det händer så är chansen stor att det är något som går över. Om du har diabetes, högt blodtryck, åderförkalkning, prostatacancer, mycket låg nivå av testosteron eller en neurologisk sjukdom som MS kan det däremot finnas fysiska förklaringar.

Det här kan du göra själv:

Om du har haft problem med erektionen en gång är det lätt att oroa sig för det nästa gång. Ett sätt att minska prestationsångesten är därför att under en period välja bort sex som kräver erektion. Att sluta röka, att dra ner på alkoholintaget och att motionera är andra åtgärder som kan förbättra förmågan, liksom att prata om dina problem och förändra förändra dina sexvanor genom att byta tid, plats och sättet du har sex på.

Hit kan du vända dig:

Om du har problem under en längre tid bör du vända dig till din vårdcentral eller till ungdomsmottagningen. Om fysiska orsaker har uteslutits kan du få hjälp hos en sexualrådgivare eller psykoterapeut.

Källa: RFSU, 1177

Alkohol och andra substanser kan påverka din förmåga att få erektion. Foto: Pixabay
Alkohol och andra substanser kan påverka din förmåga att få erektion. Foto: Pixabay

Endometrios

Mensvärk är inte helt ovanligt men om du har mycket starka smärtor under mens kan du lida av endometrios, som innebär att livmoderslemhinnan växer fast på andra organ i buken. Trots att drygt en av tio livmoderbärare enligt Endometriosförbundet har endometrios finns det stora kunskapsluckor kring sjukdomen, och många diagnostiseras felaktigt med urinvägsinfektion eller IBS. Den uteblivna behandlingen kan i förlängningen leda till att många drabbade kvinnor måste stanna hemma från skola eller arbete på grund av smärtorna. Det är dock inte alla som har endometrios som får symptom.

Exempel på symptom:

• Du kan behöva stanna hemma från skola eller jobb på grund av smärtor före eller under mensen

• Djupa samlagssmärtor

• Smärta vid toalettbesök

• Du har svårt att bli gravid

Det här kan du göra själv:

Även för en läkare kan det vara svårt att upptäcka endometrios. Du kan alltså ha endometrios utan att ha alla symptom ovan, men du kan också ha ett eller fler av symptomen utan att ha endometrios. En värmekudde, akupunktur eller avslappningsövningar är kan lindra själva symptomen något.

Hit kan du vända dig:

Kontakta din vårdcentral eller gynekolog om du misstänker att du har endometrios.

Källa: KI, Endometriosföreningen, 1177

Åderbråck

Att drabbas av synliga åderbråck kan ge självförtroendet en törn, även om det med största sannolikhet främst är du själv som lägger märke till dem. Men de kan också innebära att du drabbas av smärta, oavsett om du får dem på benen eller i form av hemorrojder. Var tredje person drabbas av åderbråck i någon form, en åkomma som uppstår när ytliga vener vidgas vilket leder till att blodflödet i dessa försämras. I de flesta fall är åderbråck en estetisk åkomma, något som gör att du själv får bekosta en eventuell operation, men i vissa fall är vård nödvändigt. Ibland märker du inte ens att du har åderbråck, men det finns också en rad symptom som kan peka på det.

Exempel på symptom:

• Svullet ben

• Det gör ont när du rör vid åderbråcket och huden runtomkring kliar

• Du kan känna en tyngd- eller spänningskänsla i benet och det kan göra ont när du står eller sitter länge

• Efter en tid kan du även drabbas av en brunaktig missfärgning, eksem eller svårläkta bensår

Det här kan du göra själv:

Det finns många teorier kring hur man kan förebygga åderbråck men få är bevisade. Om du redan är drabbad kan symptomen lindras genom att använda stödstrumpa eller kompressionsstrumpa. Du kan också se till att röra på dig regelbundet även under arbetsdagen, undvika kläder som är tighta kring benen samt hålla benen högt både på dagen och i sängen.

Hit kan du vända dig:

Kontakta i första hand din vårdcentral.

Källa: Sahlgrenska, 1177

Hemorrojder

Hemorrojder är en form av åderbråck som ofta orsakar smärta, inte minst vid toalettbesök då det kan ha bildats sprickor i tarmslemhinnan intill hemorrojden.

Exempel på symptom:

• Du blöder eller läcker från ändtarmen

• Det kliar eller svider runt ändtarmsöppningen

Det här kan du göra själv:

Trots att hemorrojder kan vara både jobbigt och smärtsamt är det ett tillstånd som ofta går över av sig självt, även om det kan ta några veckor eller månader. För att lindra smärtan under tiden kan du använda dig av receptfria medel från Apoteket, samt äta mer fibrer för att minska risken för förstoppning som annars ofta förvärrar besvären.

Hit kan du vända dig:

Kontakta din vårdcentral om besvären inte går över. Om du har mycket ont eller blöder kraftigt ska du söka vård på en jouröppen mottagning eller akutmottagning.

Källa: 1177

Även vårdpersonal kan missa att benbrott, framförallt hos män, beror på benskörhet.
Även vårdpersonal kan missa att benbrott, framförallt hos män, beror på benskörhet.

Benskörhet

Att osteoporos, mer känt som benskörhet, är med på den här listan är kanske något överraskande. Men faktum är att både patienters och vårdpersonals fördomar och förutfattade meningar om olika åkommor kan göra att livskvaliteten försämras. Benskörhet är vanligast hos kvinnor i klimakteriet men så mycket som var fjärde man riskerar att någon gång drabbas av en benskörhetsfraktur. Helena Salminen är läkare och specialist i allmänmedicin och forskar inom osteoporos. Hon berättar att en del män känner sig skamsna när de får diagnosen, och att det ofta dröjer längre innan de får den:

– Vårdpersonalen tänker inte lika ofta på osteoporos som bakomliggande orsak till en fraktur hos en äldre man, eftersom det även för dem är främst en sjukdom som drabbar kvinnor. Männen själva tycker ibland att det är märkligt att de skulle drabbas av den här ”kvinnosjukdomen”. Detta leder till att osteoporos är ännu mer underbehandlat hos män än hos kvinnor och det är främst vårdpersonalens skyldighet att göra en utredning och en bedömning om sekundär prevention efter en inträffad benskörhetsfraktur.

Exempel på symptom:

• Oftast upptäcks benskörhet när du bryter eller får en spricka i ett ben.

• Du kan uppleva smärta, men benskörhet kan också leda till att kotor i ryggen sakta pressas ihop och att du blir både kortare och får kutig rygg.

Det här kan du göra själv:

Vissa ämnen i tobaksrök påverkar uppbyggnaden av benen i kroppen, så att låta bli att röka är en bra början. Träning som belastar skelettet är ett annat sätt att stärka skelettet, liksom promenader eller joggning.

Hit kan du vända dig:

Ta kontakt med vårdcentralen om du misstänker att du lider av benskörhet.

Källa: 1177

klar

Artikellänk är kopierad

Cecilia Persson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro