ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

8-årig flicka giftes bort – dog efter sex på bröllopsdagen

Karolina Skoglund · 10 Sep 2013
Uppdaterad 11 Sep 2013

En åttaårig flicka blev nyligen gift med en 40-årig man. Något som inte ska ha påverkat aktiviteterna på bröllopsnatten. Nu är flickan död, till följd av de sexuella skadorna.

klar

Artikellänk är kopierad

En åttaårig flicka från Jemen dog nyligen på sin bröllopsnatt med den 40-åriga brudgummen. Dödsorsaken anges vara inre skador som följd av ett sexuellt trauma. Dödsinfallet inträffade i nordvästra Jemen, som gränsar till Mellanöstern. Det rapporterar Al Bawaba

– Det är inte helt ovanligt att man lovar bort barn när de är så unga, men de blir oftast inte gifta förrän de är runt 13, 14 eller 15 år. Att så här unga flickor gifter sig är väldigt ovanligt, säger Eva Dalekant, internationell handläggare på Unicef till Metro. 

I februari 2009 infördes en lag i Jemen som innebar att flickor som var under 17 år gamla inte fick bli gifta. Den upphävdes dock senare, då konservativa lagstiftare ansåg den vara icke-muslimsk. Men även om allt fler länder stiftar lagar mot barnäktenskap är det få som följs, menar Eva Dalekant.

– Många äktenskap sker dessutom på landsbygden där man aldrig registrerar äktenskapet formellt, så det är svårt att kontrollera en lag.

Generellt menar hon dock att antalet barnäktenskap sakta men säkert blir färre i världen.

– Det beror på fler saker men delvis minskar det på ländernas ekonomiska utveckling. Oftast är det de fattigaste länderna som gifter bort sina döttrar tidigast.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro