ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

8 av 10 lärare: Vi hinner inte med

Dag Ankersen · 30 Sep 2013
Uppdaterad 30 Sep 2013
Läraren Natalie Morfiadaki rättar uppsatser, efter arbetstid en fredagseftermiddag. " Det är ofta man får göra det", säger hon.

Läraren Natalie Morfiadaki rättar uppsatser, efter arbetstid en fredagseftermiddag. " Det är ofta man får göra det", säger hon. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


När 3 000 lärare får säga sitt i Lärarförbundets stora undersökning om arbetsbelastning är det allvarliga resultat som presenteras. Hela 8 av 10 gymnasielärare uppger att de inte hinner med arbetet som krävs för att planera lektionerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Kinga Lezanska Sjölin

– Jag är inte alls förvånad. Vi har en orimlig situation, säger förbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Anledningen till problemen beror på att man allt oftare får ansvara för administrativt arbete, något som läraren Natalie Morfiadaki i Malmö känner igen.

— Visst är det så. Det är inte alls bra, jag är ju inte utbildad administratör och det borde inte ligga på mitt bord. Jag borde ju sköta undervisningen, säger hon.

Morfiadaki menar att gymnasielärarna går på knäna. Eleverna drabbas av sämre resultat och lärarna blir antingen sjukskriva eller likgiltiga.

–  Antingen fortsätter man stressa och blir sjukskriven eller så släpper man taget och sänker kvaliteten, vi försöker stötta varandra, men det är en tuff uppgift, säger hon.

Nu ställer Lärarförbundet fem konkreta krav på politikerna för att komma till rätta med situationen i skolorna.

– Det viktigaste är att vi får en blocköverskridande skolpolitik. Den politiska ryckigheten där politiker tävlar med varandra gör bara att skolan känner en allt större osäkerhet, säger Sirén.

klar

Artikellänk är kopierad

Dag Ankersen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro