ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

8 av 10 våldtäkter anmäls aldrig

Ann Hagman · 8 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Här på Bar 54 hittade den 21-årige så kallade ”Stureplansprofilen” sitt offer.  

Här på Bar 54 hittade den 21-årige så kallade ”Stureplansprofilen” sitt offer.   Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

FORSKNING. Hittills i år har cirka 1 800 våldtäkter mot kvinnor över 15 år polisanmälts i Sverige. Under samma tid uppskattar forskare vid Brottsförebyggande rådet (Brå) att det har skett 9 000  våldtäkter, det vill säga 7 200 som inte blivit anmälda till polisen.

– Utifrån olika forskningsrapporter har vi gjort bedömningen att så få som en femtedel av våldtäkterna anmäls till polisen, säger Lotta Nilsson, som kartlägger den polisanmälda våldtäktsbrottsligheten för Brå:s räkning.

Den typiska våldtäktsmannen är bekant med sitt offer: pojkvän, äkta man, god vän eller en flirt på krogen. Enligt Lotta Nilssons senaste rapport har en tredjedel av de anmälda våldtäktsmännen en nära relation till brottsoffret. Ytterligare 27 procent är ytligt bekanta och endast två av tio anmälda våldtäktsmän är helt okända för offret.

Den här sommaren polisanmäldes 331 fullbordade våldtäkter under juni. Det är en ökning med 47 procent i jämförelse med samma månad förra året. I flera fall har samma kvinna anmält att en och samma våldtäktsman utsatt henne för våldtäkter och andra våldsbrott vid upprepade, och ibland många, tillfällen.

Vid den senaste tidens två uppmärksammade våldtäktsmål i Stockholm, där den 21-åriga så kallade Stureplansprofilen är misstänkt för våldtäkt ihop med olika killkompisar, har det handlat om bekantskaper från krogen som urartat i våldsamma sexhandlingar.

klar

Artikellänk är kopierad

Ann Hagman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro