ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

8 band kan mista legendarisk replokal

Moa Kärnstrand · 24 Jan 2014
Uppdaterad 24 Jan 2014

Snart kan de stå utan replokal. Åtta band kan förlora sina utrymmen i legendarisk replokal efter att en granne klagat på ljudet. Musikern Hella Collett är skeptisk: – Det är så tråkigt om bara bostadsrättsägare ska få styra vad som får finnas i en stad.

klar

Artikellänk är kopierad

Alice B, känd från P3 och Musikhjälpen, är en av artisterna som repar i lokaler på Stora Nygatan. Än så länge. Nu riskerar replokalen, som funnits sedan tidigt 90-tal och där Göteborgartister som Timo Räisänen, Silverbullit och medlemmar från Broder Daniel och Soundtrack fostrats, att få stänga. – För mig är det asjobbigt, det är inte bara en replokal utan har varit ens andra hem i tre år, säger Alice Botéus (Alice B).

Efter att en granne klagat på ljudet från lokalen inledde kommunens miljöförvaltning en utredning. – Vi har haft replokalen hur länge som helst, sedan 98, säger Hella Collett. Hon är skeptisk till att en grannes klagomål nu kan tvinga åtta band med tiotals musiker att flytta på sig.

Mest förbaskad är hon över att lokaler som denna inte ska få ha en naturlig plats i staden. – Det måste finnas någonstans för musiker att gro, alla blir inte Håkan Hellström på direkten, säger hon. Hennes band har blivit erbjudna nya replokaler - en i Lerum och en i Borås. – Men alla har ju inte möjlighet att ta sig jättelångt bort bara för att få låta lite. Det här är gentrifiering av staden och vi tycker att det är dåligt.

Enligt miljöförvaltningen ska de värden man mätt upp i den aktuella lägenheten, som ligger i ett hus som tidigare inte vad bostäder, ha gått så långt över de tillåtna nivåerna att det är ohållbart. – Riktvärdet för musik är 25 decibel och vi mätte upp 42,5, säger Jenny Malm, ansvarig miljöinspektör. Att det bara är en enda granne som anmält tar man inte hänsyn till. Musikerna menar att replokalen har ett kulturhistoriskt värde, men Miljöförvaltningen uppger att det är miljöbalken man har att ta hänsyn till och den reglerar bostadsmiljö.

Musikerna har nu en månad på sig att inkomma med en utredning kring vad de kan göra för att minska ljudnivån. Till exempel kan huset isoleras, men enligt dem är det inget som hyresvärden kan tänka sig att stå för och själva har de inte råd. Fram tills dess får de repa till klockan sju på kvällen. Enligt deras hyresavtal får de dock inte börja förrän klockan fem - vilket ger dem två timmar per dag. – Jag tycker det är helt sjuk att en människa bara kan kasta ut oss med allt vad det innebär. Det är så tråkigt, säger Alice Botéus. 

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro