ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

8 frågor om YH-utbildningar

Daniel Cederlund · 21 Mar 2017
Uppdaterad 21 Mar 2017

Sugen på att söka en yrkesutbildning? Här är svaren till dina frågor om yrkeshögskola och vad som krävs för att bli antagen.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Vad är grejen med YH egentligen?

YH-utbildningar skapas utifrån behovet på arbetsmarknaden, vilket gör att chanserna att få jobb efteråt är stora. Studierna kombinerar teori med praktik, så kallad LIA – lärande i arbete – som ger dig en möjlighet att prova på branschen.

2. Vilka utbildningar kan jag gå?

I dag finns det 15 utbildningsområden med 100-tals olika yrken att välja mellan, allt från bagare och hotel manager till app-utvecklare och robotingenjör. Några exempel på områden är Hotell, restaurang och turism, Teknik och tillverkning, Kultur, media och design, Lantbruk och Data/IT.

3. Hur länge pluggar man?

De flesta utbildningarna omfattar mellan ett och tre års heltidsstudier, men de kan vara från ett halvår långa och uppåt.

4. Vad krävs för att bli antagen?

För att vara behörig till en utbildning inom yrkeshögskolan måste du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå. Men reglerna är generösa och sökande med olika bakgrund kan uppfylla behörighetskraven.

5. Kostar en YH-utbildning något?

De allra flesta utbildningar inom yrkeshögskolan är avgiftsfria, men det finns en del som tar ut en studerandeavgift. På samtliga utbildningar måste du själv betala för litteratur och annat studiematerial, precis som på en högskoleutbildning.

6. Kan jag få studiemedel från CSN?

Alla utbildningar inom yrkeshögskolan berättigar till studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN). Det gäller även under LIA-perioderna (Lärande i arbete) ute på en arbetsplats.

7. När och hur ansöker jag?

Eftersom olika yrkeshögskoleutbildningar startar vid olika tidpunkter varierar sista ansökningsdag från utbildning till utbildning. Kontakta skolan direkt för information och ansökningshandlingar. Du hittar alla utbildningar och kontaktinformation till skolorna på yrkeshögskolan.se.

8. Vad får jag för examen?

Efter avslutade studier får du en Yrkeshögskoleexamen (1 år) eller Kvalificerad yrkeshögskoleexamen (2 år eller mer).

Källa: Yrkeshögskolan

pil
Mer om yrkeshögskolor

351 utbildningar får ingå i YH351 ansökningar om att bedriva yrkeshögskoleutbildning med start hösten 2017 eller våren 2018 har nu beviljats av Myndigheten för yrkeshögskolan. Det motsvarar nästan 20 300 studerandeplatser. 144 stycken är helt nya utbildningar, och 207 stycken är tidigare beviljade utbildningar. 21 procent av det totala antalet nya platser kommer att genomföras på utbildningar som bedrivs på distans. Totalt har myndigheten fått in 1 306 ansökningar.

9 av 10 får jobb91 procent av de som gått en YH-utbildning hade jobb året efter examen, visar en färsk rapport från Myndigheten för yrkeshögskolan. Det är en rekordhög siffra, även om den legat hög och stabil under många år. De allra flesta – närmare 80 procent – hade fått jobb redan innan utbildningen avslutades eller senast inom en månad efter examen. De flesta studenter är också nöjda med sin utbildning – nio av tio närmare bestämt.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Cederlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro