ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

8 saker som ger dig halsbränna

Tomas Lundin · 3 Nov 2012
Uppdaterad 3 Nov 2012

Magen är sur i sig – men många livsmedel kan göra den ännu surare, vilket kan ge sura uppstötningar på kort sikt. På lång sikt kan en sur mage leda till katarr och till och med magsår. Här är några ingredienser som kan ge sura uppstötningar. Tyvärr är många också ingredienser i en riktigt lyckad kväll.

klar

Artikellänk är kopierad

Förutom mat kan faktorer som rökning, övervikt, att lägga sig ner direkt efter en måltid och till och med ett för tajt bälte stimulera sura uppstötningar, enligt Everydayhealth.com. Hur känslig du är för halsbränna är till stor del kopplat till din nedre magmun. Är du känslig ska du nog försöka undvika de här ingredienserna. Om du kan!

Tomater. Vår favoritgrönsak är packad med vitaminer, men många kanske inte tänker på att den också har ett högt syrainnehåll. På bilden: Tomatfestivalen Tomatino i Spanien. Dagen efter tar samarinen slut på apoteken …
Tomater. Vår favoritgrönsak är packad med vitaminer, men många kanske inte tänker på att den också har ett högt syrainnehåll. På bilden: Tomatfestivalen Tomatino i Spanien. Dagen efter tar samarinen slut på apoteken …Foto: Scanpix
Vitlök – och även vanlig lök – kan hos vissa förutom dålig andedräkt även trigga sura uppstötningar.
Vitlök – och även vanlig lök – kan hos vissa förutom dålig andedräkt även trigga sura uppstötningar.Foto: Scanpix
Fet mat. Fettrik mat gör att magen får producera syra för att bryta ner fettet. Om du dessutom äter dig proppmätt öppnar sig passagen mellan magsäcken och strupen. Därför kan du känna halsbränna efter en riktig svullmåltid.
Fet mat. Fettrik mat gör att magen får producera syra för att bryta ner fettet. Om du dessutom äter dig proppmätt öppnar sig passagen mellan magsäcken och strupen. Därför kan du känna halsbränna efter en riktig svullmåltid.Foto: Scanpix
Vinäger. Vinäger har många användningsområden utöver smaksättare – allt från en fälla för bananflugor till rengöringsmedel. Däremot innehåller det ättiksyra som kan hjälpa till att försura magen.
Vinäger. Vinäger har många användningsområden utöver smaksättare – allt från en fälla för bananflugor till rengöringsmedel. Däremot innehåller det ättiksyra som kan hjälpa till att försura magen.Foto: Scanpix
Mynta/Mint. Både örten som används i bland annat asiatisk matlagning och konstgjord mintsmak kan trigga produktionen av magsyra. Barack Obama – som här avnjuter en ischokladglass – kanske borde ha tillräckligt många orsaker till magsår redan.
Mynta/Mint. Både örten som används i bland annat asiatisk matlagning och konstgjord mintsmak kan trigga produktionen av magsyra. Barack Obama – som här avnjuter en ischokladglass – kanske borde ha tillräckligt många orsaker till magsår redan.Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Kaffe. Ingen överraskning för den inbitne kaffedrickaren. Kaffet har en dubbel negativ effekt: Dels ökar det syraproduktionen, dels öppnar det den nedre magmunnen, enligt Health.com.
Kaffe. Ingen överraskning för den inbitne kaffedrickaren. Kaffet har en dubbel negativ effekt: Dels ökar det syraproduktionen, dels öppnar det den nedre magmunnen, enligt Health.com.Foto: Scanpix
klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro