ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

8 vanliga frågor om Postnords avgift på Kinapaket – och svaren på dem

Linus Lindgren · 17 Apr 2018
Uppdaterad 17 Apr 2018
Alla paket från länder utanför EU som kommer till Sverige påverkas.

Alla paket från länder utanför EU som kommer till Sverige påverkas. Foto: Postnord


Postnords extra avgift på paket från bland annat Kina som infördes den 1 mars väcker många frågor. Här är svaren på några av de vanligaste frågorna.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur fungerar den nya avgiften?

Avgiften gäller på alla köp som görs från ett land som inte är med i EU. Handlar du från exempelvis Kina gäller följande avgifter:

• För varor värda upp till 1 500 kronor tillkommer en hanteringsavgift på 75 kronor.

• Om varan är värd mer än 1 500 kronor ligger avgiften på 125 kronor. Den högre avgiften täcker också kostnaden för tulldeklarationen.

Utöver hanteringsavgiften ska också moms betalas på varan. Momssatsen ligger vanligtvis på 25 procent av varans värde.

Varför tar Postnord ut denna avgift? 

Avgiften är till för att täcka upp Postnords extra kostnader i samband med hanteringen av varor från andra länder. Pengarna kommer gå till lön till de som hanterar paketen, skatter, ny teknisk utrustning, utrymmen för att lagra försändelser i avvaktan på betalning och retur av försändelser som inte hämtas ut.

Vad händer om du inte betalar avgiften?

Du har 14 dagar att betala avgiften när du har fått fakturan. Om avgiften inte betalas kommer varan skickas tillbaka till avsändaren och fakturan kommer annulleras. Du riskerar alltså inte att få dröjsmålsränta, påminnelseavgifter, inkassokrav eller liknande om man väljer att inte betala.

Påverkar detta leveranstiden?

Ja, det påverkar leveranstiden. I väntan på att avgiften betalas ligger din vara på Postnords lager. Inte för än avgiften är betald skickas varan till dig.

Jag har fått flera avgifter på min beställning. Varför då?

Om man köper flera varor från hemsidor som till exempel Wish och AliExpress kommer de ofta i flera paket. Detta beror på att dessa sidor är samlingssidor för flera e-handlare och de samskickar vanligtvis inte paketen. Avgiften gäller per paket, inte per beställning, så om du beställer 10 saker från 10 olika e-handlare får du 10 avgifter att betala.

Går det att undvika att betala avgiften?

Ja, det går att komma runt avgiften. Detta kräver att den du köper varan är villig att göra detta och det kan innebära längre leveranstider. Men det går att få paketet skickat till ett annat EU-land och sedan få det skickat till Sverige.  Du kan däremot tvingas betala en avgift, tull och moms i landet som du skickar varan till.

Tas denna avgift ut på alla paket jag beställer från andra länder?

Nej, om du beställer en vara från ett EU land behöver du inte betala någon avgift.  Men från alla andra länder gäller denna avgift. Merparten av paketen som påverkas av detta kommer från Kina.

Finns det varor med speciella regler?

Ja. Om du köper kosttillskott från ett land utanför EU får du betala den högre avgiften på 125 kronor, även om varan är värd mindre än 1 500 kronor. Detta för att Postnord måste upprätta ett tullärende på kosttillskott.

pil
Den nya avgiften

Varje vecka landar runt 600 000 paket från Kina på Postnords terminal på Arlanda, men bara en bråkdel av kunderna betalar in momsen på 25 procent som de är skyldiga att betala. Därför införs nu en avgift, för att Postnord ska ha en chans att administrera paketen, och se till att momsen landar i statskassan.

Tullverkets beräkningar gör gällande att staten gått miste om upp till en miljard kronor på grund av den uteblivna momsen, hittills. Därför kommer nu paket med ett värde upp till 1 500 kronor få ett pålägg a 75 kronor i administrationskostnad, utöver momsen på 25 procent av paketets värde. För dyrare paket blir administrationsavgiften 125 kronor.

Källa: Källa: Postnord, Tullverket

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Lindgren
Linus Lindgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro