ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

80 personer drunknade under sommaren

Stockholm TT · 9 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-En farhåga som vi har är att det faktiskt inte är så bra ställt med vattenvanan hos det svenska folket, säger Karin Brand, generalsekreterare vid Svenska livräddningssällskapet (SLS). Efter sommaren kan SLS dystert konstatera att 80 personer dött genom drunkning under sommarmånaderna 2006 jämfört med 46 personer 2005. I juli drunknade 47 personer vilket är den högsta siffran på tolv år. Precis som tidigare år är män överrepresenterade i statistiken. -Att ha en övertro till den egna förmågan är särskilt vanligt hos män, förklarar Karin Brand. En annan orsak till de många drunkningsolyckorna kan vara att svenskarna badar mer i pooler, vilket ger en falsk trygghet när de sedan ger sig ut på öppet vatten. -Att bada med vågor, strömmar och kyla kräver mer i alla avseenden och om simkunnigheten och vattenvanan är för låg kan du råka riktigt illa ut, säger Karin Brand. Ett gott råd är därför att inför varje år ta för vana att öva upp sin simkunnighet.

En positiv del i den annars tråkiga statistiken är att barn sällan drunknar. -Om vi kunde få föräldrar och andra vuxna att ha lika stor respekt för vatten som barn så skulle vi nå långt, säger Karin Brand. Skolverket har nyligen föreslagit en skärpning av simkunnighetskraven till 200 meter för barn i årskurs fem. SLS hoppas att 50 av de 200 meter som föreslås ska var ryggsim. Regeringen har ännu inte beslutat i ärendet.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro