ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

80 procent musik och 20 procent fest för Joey

Anneli Wikström · 10 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Europe är tillbaka med skivan "Last look at Eden". Joey Tempest är laddad för comebacken "Det är vår bästa platta någonsin".

Hur har Europe klarat av att hålla ihop i alla år?– Det beror nog på att vi är kompisar från tonåren. Under vår paus från Europe så jobbade vi med andra och upptäckte att det inte alls var samma kemi.

Hur mycket Rock & Roll–liv levde ni på 80-talet? – Det var 80 procent festande och 20 procent musik. I alla fall tidigt då vi spelade i folkparker. Då var vi pojkar på äventyr. Sen när vi slog stort så lugnade vi oss lite och nu är det tvärt om med procenten. Men det är klart. Har vi några dagar ledigt så festar Europe.

Hur många hotellrum har ni trashat?– Det blev några stycken. Till slut köpte faktiskt vår manager gamla tv-apparater till oss som vi fick slänga genom fönstret. Det blev billigare så.

Nya skivan har just släppts. Hur känns det?– Jättebra! Vi lyssnar väldigt mycket på den och vi tycker att det är vår bästa Europe-platta någonsin. Det är mycket rock´n roll, mycket gitarrer och stora refränger så den funkar bra live. Vi kan knappt bärga oss från att åka ut och spela.

Ja, ni ska ut på världsturné. Orkar ni det? Ni är ju inte ungdomar längre …– Vi pallar det. Vi strukturerar på ett annat sätt nu än tidigare. Nu vill vi hem till våra familjer också. Vi är inte borta längre än en månad i taget, förr i tiden var vi ute ett halvår i sträck.

Ni har gästartister på skivan; Titiyo, Kleerup och Andreas Carlsson från "Idol"-juryn. – Kleerup har vi varit kompisar med i några år. Vi bjöd in honom till studion och det slutade med att han sjöng med på flera låtar. Och det är samma med Andreas. Han är med på några texter och sjunger på en tre fyra låtar. Han är faktiskt en duktig sångare.

Du blev pappa vid 44 års ålder. Hur har det förändrat dig?– Det var ett knytnävsslag rakt in i verkligheten. Vår första singel ”New love in town” på nya skivan är inspirerad av natten då han föddes. Det är en härlig upplevelse som sorterar bort skiten i livet. Min son är kung. Men jag är fortfarande president.

Du och din familj bor i London. Kommer ni någonsin att flytta hem till Sverige?– Tveksamt. Jag är nog fast i London. Min fru är ju engelska.

Pratar du svenska med din son?– Ja, men min fru hoppas att han inte blir trespråkig. Enligt henne så pratar jag nämligen tre språk, svenska, engelska och bullshit.

H.E.A.T kommer från samma förort.
H.E.A.T kommer från samma förort.

Joey om

... uppväxtorten Väsby– Det var början till allt. Jag glömmer aldrig då jag såg John Norum spela i folkets park då han var 14 och jag 15. Jag ville spela med honom och då startade vi bandet Force ihop.

... att Norum är tillbaka– Det är väldigt viktigt för gruppen. Vi är fortfarande de fem originalmedlemmarna och det är ovärderligt.

... sonen Jamie– Jag hade tur och kunde vara hemma med honom hela första året. Vi är bra kompisar!

... H.E.A.T– Det är kul med ett till band från Väsby som håller sig till grunderna inom hårdrock, jag önskar dem lycka till. Det ska bli intressant att följa dem!

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro