ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

80 saker Facebook vet om dig – och kan sälja

Josefin Svenberg · 4 Jun 2014
Uppdaterad 3 Jul 2014

Tänker du på vilken privat information du lämnar ut på Facebook? Information, som det sociala nätverket framöver kan komma att sälja vidare. Många företag är intresserade”, säger internetexperten Fredrik Alverén.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: All Over Press/Montage

Sajten BuzzFeed har sammanställt en lista över 80 personliga uppgifter som Facebook kan ha om dig som användare – om du har uppgett dem, naturligtvis. Men listan är inte komplett och siffran blir hela tiden högre, nu senast i och med Facebooks uppköp av stegräknarappen Moves.

Enligt experter som Metro har talat med är det inte frågan om, utan snarare när, användarnas information på olika sätt börjar säljas vidare till andra företag.

– Facebooks grundidé är att samla in personlig data och sedan slå mynt av det – det är de ju öppna med – och många företag är intresserade av den här datan. Facebook är ju ett börsnoterat företag som måste generera intäkter till sina aktieägare, säger Fredrik Alverén, internetexpert och författare till boken ”Såld på nätet”.

Hur mycket andra företag kan tänkas betala för att få ta del av persondatan är oklart.  Fredrik Alverén menar att man till exempel kan göra en värdering utifrån Facebooks börsvärde på drygt 1 040 miljarder kronor.

– Om man dividerar den summan med antalet användare, som är 1,28 miljarder, så får man fram att marknaden tycker att varje användare är värd drygt 800 kronor, säger Fredrik Alverén.

Brit Stakston, mediestrateg på JMW, menar att framför allt rekryteringsfirmor eller företag i rekryteringsläge skulle kunna vara intresserade av att köpa användardata av Facebook.

– Det är data som säger ganska mycket om en person och framför allt kan vara användbar i ett skede där man väljer mellan ett fåtal kandidater. Då är det en intressant parameter att väga in i den totala bedömningen, och det kan man säkert tänka sig att lägga ungefär en tiondel av rekryteringsbudgeten på, säger Brit Stakston.

Metro har sökt Jan Fredriksson, Facebooks presstalesman i Sverige, utan resultat. I en intervju med Resumé i fjol sa han dock:

– Ur ett användarperspektiv har det funnits en myt om att Facebook skulle sälja information till tredje part. Det är helt fel och vi börjar äntligen se att denna myt börjar försvinna.

LÄS MER:

► Därför väljer vi att lämna Facebook

► Så blir du osynlig på internet

► Facebook avslöjar när kärleken är på väg

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro