ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

80-talisterna gifter sig tidigt

Johan Mårtensson Bornudd · 14 Feb 2011
Uppdaterad 14 Feb 2011
Elin och Erik Elmgren som har gift sig, skaffat hus och väntar barn.

Elin och Erik Elmgren som har gift sig, skaffat hus och väntar barn. Foto: Henry Lundholm


Kraftig ökning av bröllop bland unga. Vill gifta sig innan de skaffar barn Hemmafruidealet också orsak, enligt forskare. Antalet unga nygifta har ökat med nästan 25 procent på åtta år.

klar

Artikellänk är kopierad

Allt fler unga gifter sig. På åtta år har antalet nygifta mellan 20 och 24 år ökat med nästan 25 procent, ­visar statistik från Statistiska centralbyrån. – Det finns en allt ­tyd­ligare tvåsamhetsvurm bland unga. Det har blivit väldigt mycket fokus på att ha mysiga hemmakvällar, att känna sig trygg, ­säger Eva Knuts, etnolog vid Göteborgs universitet som har studerat bröllopsföreställningar.

Enligt henne kan ökningen av gifta under 25 år bero på att fler blivit måna om att ingå äktenskap innan de skaffar barn. – I slutet av 60-talet och i början av 70-talet behandlade man bröllop som en nästan bortglömd gammal sed som gärna kunde försvinna helt. Men de ­senaste åren ser vi en återgång till en småborgerlig, mer moralistisk inställning, säger hon.

Anders Parment, ekonomie doktor vid Stockholms universitet, drar paralleller till 80-talisternas mormor- och morfargeneration. – Det är en trend bland unga att stadga sig tidigt, och jag tror att den kommer att fortsätta. 80-talisterna är inte alls som 70-talister, som hade som ideal att åka till Australien på surfresor och som 38- åring fortfarande vara ­ungkarl, säger Anders Parment. 

Han pekar på att en partrend och ett hemma­fruideal sköljer över landets unga. – Populärkulturen har stor inverkan på synen på bröllop. Det är allra ­tyd­ligast bland yngre 80-tal­ister, säger Anders Parment.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson Bornudd
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro