ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

80-talisterna tar över marknaden Sofia, 24: Roligt jobb viktigast

Metro Riks katarina matsson · 5 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

80-talisterna tar över marknaden Sofia, 24: Roligt jobb viktigast Nu ska "Mingelgenerationen" ut i arbete Kräsna, lättrörliga och välutbildade individualister, som älskar att nätverka. Så är 80-talisterna, "Mingelgenerationen", som Thomas Fürth, forskningsledare på analysföretaget Kairos Future, kallar dem. De har redan intagit landets högskolor ­nu är de på väg ut på arbetsmarknaden. ­ De är uppväxta i en marknadsekonomi och med den nya tekniken ­ de har haft en mobiltelefon i fickan sedan de gick på dagis. Arbetsmarknaden måste svara upp mot deras värderingar, säger Thomas Fürth. Årets Företagsbarometer, en attitydundersökning som besvarats av drygt 11000 studenter, visar att de förväntar sig högre ingångslöner och mindre arbetstid. Är 80-talisterna lata?

­ Nej, det är de inte, men de har redan tidigt ilivet varit med om mycket. De är svårflirtade, säger Thomas Fürth.

Medan 40-talisterna är kollektivister och 60- och 70-talisterna mer fullfjädrade soloåkare, hamnar Mingelgenerationen mitt emellan. Grupper är viktigt för dem, och de hoppar glatt mellan olika livsstilar. Det gör att 80-talisterna för äldre generationer lätt uppfattas som kappvändare eller populister, men själva ser de sin lättrörlighet som en styrka. De kan planera en resa och sticka tvärs över jordklotet innan den äldre generationen hinner säga "Mallorca". Pengar är mer ett medel än ett mål i sig. ­ 80-talisterna kommer att skaffa barn sent i livet och göra karriär samtidigt, det gör att det kommer att bli svårt med chefsrekrytering. Vi kommer kanske att få vänja oss vid att ha chefer på deltid, säger Thomas Fürth.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Riks katarina matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro