ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

80-talsstjärna första viruset till Iphone

Aron Andersson · 9 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Rick Astley hade en hit på 80-talet med låten "Never Gonna Give You Up". Nu har blivit virus till Iphone.

Rick Astley hade en hit på 80-talet med låten "Never Gonna Give You Up". Nu har blivit virus till Iphone. Foto: Scanpix / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Iphone har drabbats av sitt första virus. En epidemi sprider sig just nu på mobiltelefoner i Australien.En så kallad mask är ett datorvirus som själv sprider sig från dator till dator. Men för tillfället sprider det sig alltså från Iphone till Iphone i Australien. Viruset drabbar bara telefoner som är upplåsta med Jailbreak-metoden. Den används av de som inte vill låsa sig till något av de abonnemang som Iphone erbjuds med och därför väljer att själva låsa upp telefonen.Masken är relativt ofarlig och gör att bakgrundsbilden på telefonen ändras till en bild föreställande 80-tals popstjärnan Rick Astley. Därefter söker masken efter fler telefoner att sprida sig vidare till.Den smittar de telefoner som inte ändrat lösenord efter att ha installerat SSH (ett säkerhetsprotokoll för internetanslutning).

Fenomenet rickrolling är något som tidigare varit populärt på nätet. Det gick ut på länkar som uppgavs att leda till en viss sajt i stället led vidare till en Youtube-version av Rick Astleys "Never Gonna Give You Up". Enligt analyser av virusets kod uppges i det i kommentarer från upphovsmannen att det ska vara skrivet som ett experiment.Om du har köpt din Iphone på vanligt vis och inte har låst upp den behöver du dock inte oroa dig för att drabbas av viruset.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro