ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

800 illegala låtar på varje tonårings Ipod

Kristoffer Rengfors · 17 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Undersökningen kallar åldersgruppen från 17 till 24 år för "Generation iPod".

Undersökningen kallar åldersgruppen från 17 till 24 år för "Generation iPod". Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Unga musikfans i Storbritannien har i genomsnitt över 800 illegalt nedladdade låtar i sina mp3-spelare. Det visar den största akademiska undersökning som någonsin gjorts av unga människors musikvanor.Enligt undersökningen som gjorts av University of Hertfordshire finns det 1 770 musikverk i den genomsnittliga brittiska 16- till 24-åringens digitala musikspelare. Av dem verken var 48 procent, eller 842 stycken illegalt nedladdade. Om åldersgruppen ändrades till att omfatta 14- till 17-åringar steg siffran till 61 procent.– När jag var ung spelade jag visserligen in låtar från radion, men det bleknar helt i jämförelse med de här sifforna. Det här kunde vi aldrig vänta oss, säger Fergal Sharkey, före detta sångare i bandet The Undertones och numera chef för organisationen British Music Rights, till The Times.Undersökningen visade även att 96 procent av alla tillfrågade inom åldersgruppen 18 till 24 år hade någon form av illegalt nedladdad musik. För musikindustrin var den största nyheten i undersökningen dock att 80 procent av de tillfrågade välkomnade någon form av enklare lösning för att betala för digital musik. Allra flest ställde sig positiva till någon form av abonnemang som tillåter fri musikdelning.

Fergal Sharkey säger till The Times att lösningen på nedladdningsproblematiken är att musikindustrin kommer med bättre tekniska lösningar för att förenkla för kunder att betala för sig. British Music Rights arbetar nu med en övertalningskampanj mot skivbolagen för att i ett senare skede försöka införa en form av "fildelningsavgift" i Storbritannien.

I Sverige har upphovsrättsmännens intresseorganisation Stim redan föreslagit en liknande avgift som skulle kunna innebära att den som vill ska kunna teckna ett speciellt bredbandsabonnemang som sedan tillåter fri fildelning av musik.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro