ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

83 döda när vapenarsenal exploderade

Stockholm TT · 23 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Omkring 350 människor skadades då projektiler och bråte slog ned i fattiga, tätbefolkade förorter och ända in i huvudstaden. Ännu fem timmar efter det att branden bröt ut i torsdags hördes explosioner då projektiler slog ned i och omkring staden. Många hus fattade eld och flera tusen människor flydde från sina hem.

Soldater kommenderades ut för att röja projektiler som inte exploderat och polisen satte in förstärkningar för att stoppa plundrare.

Lagret nära Maputos internationella flygplats var landets största vapendepå med 20 ton bomber, minor och ammunition. En del av utrustningen var från 1970-talet, då landet kastades in i inbördeskrig.

Mörk rök från depån drev ännu på fredagen in över staden medan brandmän kämpade mot lågorna och ambulanser körde folk till sjukhus. Akut blodbrist Många av de skadade fick armar eller ben avslitna. -Jag satt med min fru och barn när deras huvuden slets bort av en granat, sade Jerito Chone i förorten Zimpeto. Hälsovårdsminister Ivo Paulo Garrido vädjade om blod eftersom akut brist uppstått på sjukhusen. Tre dagars landssorg proklamerades.

Enligt regeringen orsakades explosionerna av det extremt varma vädret. Hetta var också det skäl som angavs i januari, då en brand utbröt i samma depå. Den gången skadades tre personer.

Maputo ligger i södra Mocambique, som lider under en utdragen torka och intensiv värme. Temperaturen i huvudstaden låg i torsdags på 36 plusgrader. Manade till lugn President Armando Guebuza manade i ett radiotal i torsdags befolkningen till lugn och sade att regeringen arbetar med att samla in uppgifter för att utröna orsaken till branden.

Ett planerat möte på fredagen mellan Guebuza och Sydafrikas president Thabo Mbeki i Pretoria ställdes in.

I kvällningen ekade sirener avlösta av smällar då ambulanser i skytteltrafik förde skadade till sjukhus. Hundratals människor övernattade utomhus av rädsla för att deras bostäder skulle skadas. -Vi har mängder av patienter. Vi har öppna frakturer och amputationer, sade doktor Assis da Costa på stadens största sjukhus.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro