ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

85 kilo Jan – för tjock för att bli pappa

Peter Löwendahl-Nyrén · 8 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Jan och Mona Lisa Karlsson har försökt få barn i tio år. När de ansökte om inseminering fick de veta att Jan – 85 kilo tung – var för överviktig för att bli pappa. 

Jan och Mona Lisa Karlsson har försökt få barn i tio år. När de ansökte om inseminering fick de veta att Jan – 85 kilo tung – var för överviktig för att bli pappa.  Foto: Jan Fleischmann


klar

Artikellänk är kopierad

ÖVERVIKT. För tjock för att bli far – den domen har Jan Karlsson i Tibro fått sedan han och hans fru ansökt om en inseminering.

– De tycker att jag ska gå ner tio kilo innan det kan bli insemination, säger Jan, som nu har anmält fallet till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Jan och hans fru Mona Lisa har försökt bli gravida i tio år, och den senaste tiden har de vänt sig till sjukvården för att få hjälp. Men där blev det alltså nobben.

– Ja, övervikt har jag, säger Jan om motiveringen. Men jag har vägt så här sedan 1975.

Med 85 kilo fördelade på 168 centimeter hamnar Jan Karlsson på 30,1 bmi, strax över gränsen för fetma som ligger på 30.

Men spelar då hans övervikt någon roll för om han och frun ska kunna få en inseminering? Det råder det delade meningar om.

– Vi har inga sådana regler att män ska ha en viss vikt. Jag tror att det är ett missförstånd, säger Ann Thorin Kjellberg, överläkare på IVF-enheten på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Vi har en gräns för kvinnor. De ska ligga under bmi 35, plus/minus några kilo.

Lars Hogström, överläkare på kvinnokliniken på Kärnsjukhuset i Skövde, menar att det är mannens totala hälsotillstånd som bedöms och hänvisar till det gemensamma vårdprogram som finns för Västra Götalandsregionen.

– I det dokumentet står det att man ska ta hänsyn till båda parters hälsosituation. Sedan kan man tolka det dokumentet på olika sätt.

För Jans och Mona Lisas del väntar närmast ett nytt besök på sjukhuset.

– Nu väntar vi på att bli kallade i augusti. Då ska jag ha gått ner mina tio kilo.

Har du gjort det då?– Nä, det ska väl ingen människa säga till mig hur jag ska se ut för att vara en bra far.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl-Nyrén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro