ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

9 av 10 européer vägrar strypt internetåtkomst

Kristoffer Rengfors · 19 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Europeiska surfare tänker inte acceptera att deras bredbandsoperatörer säger åt dem var de får surfa. Det står klart i en färsk undersökning.

Nio av tio européer förväntar sig att deras internetoperatör ska ge dem obegränsad tillgång till alla delar av internet. Det visar en undersökning beställd av Google, Skype och Yahoo.Undersökningen är gjord samtidigt som EU nu diskuterar att reformera reglerna för hur internetoperatörer ska hantera kundernas trafik.– Kunderna tycker uppenbarligen att de ska ha tillgång till alla sajter och tjänster. De vill inte att deras tillgång till olika delar av internet blockeras, säger undersökningsföretaget Synovates chef Nigel Jackson till Reuters. I flera europeiska länder debatteras just nu begreppet nätneutralitet flitig. Nätneutraliteten innebär att internetoperatörer inte begränsar åtkomst till olika tjänster eller webbsajter för sina kunder. En nätneutral operatör får heller inte ge vissa företags tjänster förtur i näten. I USA har det länge diskuterats om så kallade peer-to-peer-nätverk som exempelvis torrent-trafik ska begränsas, något som då strider mot nätneutraliteten.Av de tillfrågade i undersökningen svarade mellan 10 och 15 procent, beroende på i vilket land personerna bodde, att de kunde tänka sig att byta internetoperatör och betala mer om de visste att deras tillgång till olika delar av internet inte skulle begränsas. – Lagstiftarna i EU måste se till att de olika länderna i unionen har den makt och de verktyg som krävs för att de ska kunna agera mot nätoperatörer som diskriminerar eller fördelar bandbredd på ett orättvist sätt, skriver de företag som beställt undersökningen i ett gemensamt uttalande.Undersökningen gjordes bland 994 konsumenter i Frankrike, Tyskland och Storbritannien.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro