ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

9 av 10 i polisens id-jakt har rätt att vistas här

Frida Sundkvist · 25 Feb 2013
Uppdaterad 25 Feb 2013

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Polisen får inte stoppa vem som helst – det måste finnas en misstanke att du vistas här illegalt. Men i 91 fall av 100 stoppar polisen någon som har rätt att vara i landet. – Det är en hög felmarginal, säger Sören Clerton, chef på centrala gräns-polisen.

Anklagelser om rasprofilering har haglat över polisens jakt på papperslösa. Polisen får inte kontrollera någon baserat på utseende och språk. Men så många som nio av tio som kontrolleras av polisen i Stockholms län har rätt att vistas i landet. Hittills i februari har 26 personer per dag kontrollerats i en så kallad inre gränskontroll. Felmarginalen ligger på skyhöga 91 procent.

– Det är önskvärt att den siffran ska vara så låg som möjligt. Det är en hög felmarginal, säger Sören Clerton, chef för centrala gränspoliskontrollenheten på Rikskriminalpolisen.

Han är chef för avdelningen som samordnar de 21 polismyndigheternas arbete. Han styr inte deras jobb men säger att han ska se över om det finns något metodfel i polisernas arbete.

Kan du garantera att ingen kontrolleras på grund av utseende och språk?

– Nej, jag kan naturligtvis inte garantera det. Men regelverket är tydligt. 

I januari gjordes 716 id-kontroller i Stockholms län av personer som polisen misstänkte vistades illegalt i landet. För 670 av dessa var polisens misstankar felaktiga. Endast 42 personer frihetsberövades i väntan på att avvisas från Sverige. 

Samtidigt kräver regeringen av polisen att fler ska avvisas från Sverige, något som skapat stor oro bland papperslösa. Metro har tidigare rapporterat om papperslösa som är rädda för att söka vård eftersom de inte vet om polisen spanar utanför vårdmottagningen. 

Simon Andersson är doktorand i processrätt och expert på området. Han är kritisk till polisens höga felmarginal. 

– Det låter som väldigt många oskyldiga.

–  Man måste ha en grundad anledning att tro att någon inte rätt att vistas här. Sverige vill inte att man ska kontrollera folk som ser utländska ut, så det är märkligt att använda ett annat medel, som plankning i tunnelbanan, för kontroller.

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro