ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

9 dagar kvar till valet – Zimbabwes president lockar vita väljare

TT · 21 Jul 2018
Uppdaterad 21 Jul 2018

Foto: TT


Valen den 30 juli rycker allt närmare och nu försöker Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa reparera banden med landets vita väljare – vars relation med regeringspartiet Zanu-PF är näst intill obefintlig efter exdiktatorn Robert Mugabes 37-åriga tid vid makten.

klar

Artikellänk är kopierad

Mnangagwa tog över presidentposten när Mugabe avsattes i november förra året. Nu utmanas han av den 40-åriga rivalen Nelson Chamisa – och det väntas bli en tuff match.

Den spända relationen med Zanu-PF gör att den vita minoriteten vanligtvis röstar på Chamisas Rörelsen för demokratisk förändring (MDC) eller något annat oppositionsparti.

Mugabes jordreformer innebar att vita bönder tvingades överlämna sin mark till svarta politiker, soldater eller lokala ledare. Men framför en folkmassa med vita bönder lovar nu den 75-åriga presidenten att han ska göra upp med partiets rasåtskillnadspolitik.

– Jag vet de som har flyttat från en gård till en annan. Som har kört dem i botten för att sedan lägga beslag på någon annan gård. Den tiden är över, säger Mnangagwa.

Kritiker avfärdar talet som ett pr-trick uppbackat av människor med politiska och finansiella intressen – medan andra fylls med framtidstro.

– Han ser oss alla som en del av samma folk. Vi är en nu, och det är vackert, säger ingenjören Cais Carstens, en av de hundratals vita zimbabwier som samlats i den välbeställda förorten Borrowdale i huvudstaden Harare.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro