ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

9 saker att se fram emot inom esporten nästa år

Erik Glanell, David Peterson · 27 Dec 2017
Uppdaterad 27 Dec 2017
2018 har mycket att se fram emot.

2018 har mycket att se fram emot. Foto: TT/Metro


2017 har varit ett händelserikt år inom esporten. Allt talar för att det inte kommer att sluta där. 2018 blir även det ett späckat år – här är åtta saker att se fram emot nästa år.

klar

Artikellänk är kopierad

Overwatch League är äntligen här

Det blev en lång väntan. Blizzard svarade luddigt på frågorna om när, NÄR?!?!?, Overwatch skulle få sin professionella liga. Det tog så lång tid att flera organisationer helt enkelt gjorde sig av med sina Overwatch-lag i brist på tävlingar. Men så till sist kom det definitiva svaret och i januari 2018 är det dags för den internationella ligan att starta.

För oss svenskar finns minst sagt mycket att hurra för. Inte mindre än tio spelare spridda över fem av de 12 lagen är svenskar. Spelarna har längtat. Fansen har längtat.

Alliance är äntligen tillbaka

På tal om lång väntan… Dota 2-laget med Jonathan ”Loda” Berg i spetsen har en ny svensk-norsk lineup. Ett långsiktigt projekt med en del, för de flesta, okända namn i truppen. Enligt Alliance-ledaren själv ska de formas till ett lag som kan föra hans arv vidare när han går i pension. Kanske inte mycket att hoppas på under den första delen av 2018, men ingen skulle nog tacka nej till att bli positivt överraskad på den fronten.

Sthlm Esport Awards

Värdens första internationella esportgala går av stapeln i september och Metro är stolt arrangör. Esportens stjärnor ska hyllas för sina insatser och det blir lyxig inramning på Grand Hôtel i Stockholm. Galan blir ännu ett steg för esporten och en oförglömlig kväll för vissa, men förhoppningsvis för alla.

Maktstriden i Counter strike

Counter strike-majorn i Boston i januari blir ett riktigt maktspel. SK har varit 2017 års dominanter men Faze hänger dem i hasorna. Samtidigt bubblar det upp flera intressanta utmanare. Mousesports var nära att fälla Faze i årets sista turnering. Var det ett lyckoskott eller kommer de på allvar bli nästa års stora utmanare? Aldrig tidigare har konkurrensen varit så stor inom Counter strike och 2018 kommer inte bli lättare. Vissa stjärnor kommer falla och andra kommer lysa starkt. Boston-majorn blir en första fingervisning för åt vilket håll året kommer gå.

League of legends byter skrud

Den amerikanska ligan lämnar systemet med nedflyttningar och avancemang. Nu ska NA LCS ha samma struktur som de andra amerikanska elitligorna. Ligan kommer bestå av tio permanenta lag, bland annat av nya Golden Guardians som backas av det anrika basketlaget Golden State Warriors och av Clutch City Gaming som också finansieras av ett NBA-lag. I Europa gör Riot också några justeringar och lämnar best-of-three formatet för att gå tillbaka till best-of-one.

Orange kan bli världsmästare

Det ständiga svenska Hearthstone-hoppet Jon ”Orange” Westberg slutade tvåa i en dramatisk final mot sydkoreanen Kim ”Surrender” Jung-soo i HCT Summer Championship. Förstaplatser i all ära, men silverplatsen räckte till att kvalificera sig till den stora världsfinalen i Amsterdam nästa år. Där gör 12 av världens bästa spelare upp om en prispott på nio miljoner kronor. Det kan alltså bli ett rätt rejält klirr i kassan om svensken spelar sina kort rätt.

LÄS MER
Beskedet: Dreamhack flyttar succéturneringen till Stockholm

Dreamhack Masters bollar över till Globen

De stora esportevenemangen har lyst med sin frånvaro i huvudstaden. Men efter två succéartade år i Malmö är det till slut dags för Stockholm att stå värd för Counter strike-turneringen Dreamhack Masters. Globen är arenan för bataljen som i år lockade många av världens bästa lag. Min enda oro är att publiken inte ska kunna leva upp till förväntningarna… Jag vill se mer esport i Stockholm så gör mig inte besviken där Stockholm.

Ett steg närmare OS

I uppladdningen fram till Olympiska vinterspelen i Pyeongchang anordnas en Starcraft-turnering med fullt stöd från Internationella Olympiska Kommittén. Starcraft är redan i dag lite av en nationalsport i Sydkorea så turneringen har stor chans att visa esporten från sin bästa sida. Uppvisningen blir hur som helst ännu ett steg närmare OS.

Alla vill in i esporten

J-lo, Shaquille O’Neal, biltillverkare, rakhyvlar, Jonas Jerebko, Paris Saint-Germain etc. Listan av högprofilerade personer, företag och organisationer som gett sig in i esporten under året kan göras lång. Vissa har kommit och gått. Andra har stannat och investerat långsiktigt. Inget tyder på att den utvecklingen skulle avstanna nästa år. Snarare tvärtom. Tiden då bettingskojare, energidrycker och teknikföretag hade monopol på esportmarknaden blir 2018 ett minne blott.

LÄS MER
Jennifer Lopez pumpar in pengar i svenske spelarens lag
klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro