ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

9 tips på hur du håller värmen i din kalla lägenhet

Evelina Pålsson · 17 Jan 2016
Uppdaterad 17 Jan 2016
Choklad, raggsockor och värmeljus återfinns bland överlevnadsexperten Niclaz Wictorssons tips för att överleva vintern.

Choklad, raggsockor och värmeljus återfinns bland överlevnadsexperten Niclaz Wictorssons tips för att överleva vintern. Foto: Alamy/Privat


Känns det som att du håller på att frysa ihjäl i din lägenhet? Följ då överlevnadsexperten Niclaz Wictorssons råd så överlever du vintern.

klar

Artikellänk är kopierad

Steg ett för att överleva är att välja ett rum och stänga in dig där. Ju mindre rummet är desto bättre. 

– Om det går kan du skruva av elementen i de andra rummen för att få upp värmen något, säger Niclaz Wictorsson, ordförande i Svensla överlevnadssällskapet.

Men är värmen i lägenheten centralstyrd är det ingen mening då det inte kommer att ge någon effekt. I stället rekommenderar Niclaz filtar och värmeljus.

► LÄS MER: Här är bäst att sitta under resan – om du vill överleva en krasch

– Värmeljus kan ge lite värme. Men du kan inte sätta 15-20 värmeljus i en trea och tror att det ska bli varmt, säger han.

Niclaz påminner om att släcka alla ljus när det är dags att sova.

– Det man kan göra under natten är att hälla upp varmvatten i flaskor och sedan stoppa i en tjock strumpa eller linda in i en handduk för att ha mor kroppen när du sover, säger han.

Att dricka varmt är också att rekommendera. På kroppen gäller lager på lager och enligt Niclaz ska det helst vara många tunna plagg då värmen bevaras genom luften mellan plaggen. Kläderna får inte göra att du svettas då svetten enligt Niclaz kommer göra att du sedan fryser ännu mer.

– Golven blir ofta kalla så jag rekommenderar tofflor eller raggsockor. Är det kallt under en längre tid så kan du lägga ut tidningspapper över golvet, säger han.

► LÄS MER: Så överlever du årets fattigaste månad

Tjocka täcken och filtar ger ingen värme men hjälper dig att behålla värmen. Därför kan det enligt överlevnadsexperten vara smart att få upp värmen innan läggdags. Jämfota hopp och situps är exempel på lättare träning som kan hjälpa dig med det. Men han påminner om att du inte ska träna så hårt att du svettas då det ger motsatt effekt.

– Jag rekommenderar att du tar på dig tjocka raggsockor, en långärmad tröja, långkalsonger, mössa och sedan gosar ner dig med en varmvattenflaska eller sambo under täcket, säger Niclaz.

Om du vaknar upp och fryser under natten är det enligt Niclaz smart att ha en bit choklad bredvid sängen.

– Kroppens energi går ner under natten och en bit choklad kan hjälpa dig att få upp värmeproduktionen, säger han och berättar att man förmodligen inte kommer frysa nästa gång du vaknar.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro