ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

9 vanliga frågor till gynekologen – och svaren på dem

Linnéa Borgert · 1 Feb 2017
Uppdaterad 28 Jun 2019
Gynekologen Helena Kopp Kallner svarar på de vanligaste frågorna som hon och hennes kolleger får.

Gynekologen Helena Kopp Kallner svarar på de vanligaste frågorna som hon och hennes kolleger får. Foto: Privat / Olena Kachmar / Alamy


Är det dåligt med hormoner? Är det verkligen normalt med så här mycket flytningar? Det finns många frågor som personer med snippa passar på att ställa när de går till gynekologen. Helena Kopp Kallner, gynekolog och överläkare på Danderyds sjukhus, berättar vilka de vanligaste frågorna är – och ger dig svaren på dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Ibland har jag så mycket flytningar så jag får använda trosskydd, är det normalt?

– Ja, det är det. Framförallt runt ägglossningen så kan kvinnor få väldigt mycket flytningar. Det är helt ofarligt. Vi gynekologer säger ”hellre vått än torrt”. Det är ett betydligt större problem om man är torr i underlivet för då kan man ha svårt att ha sex och sådana saker.

Är det inte dåligt med hormoner?

– Nej, det är inte dåligt med hormoner. Alla människor har hormoner i kroppen. Vi kan inte leva ett hormonfritt liv. De studier som finns visar att det finns en positiv effekt av att ha hormonella preventivmedel – minskad risk för cancer till exempel. Upplever man att man mår dåligt av hormoner så får man sluta med det och då borde man må bättre inom tre till fyra veckor. Gör man inte det så är det någonting annat man mår dåligt av.

Får man bröstcancer av p-piller?

– Det finns en möjlig liten ökning av bröstcancer vid p-piller, men det uppvägs av att det är en väldigt stor minskad risk för cancer i äggstocken, i livmodern och i tjocktarmen.

Kan man använda spiral om man inte har fött barn?

– Ja, det är någonting som vi rekommenderar till och med. Det är ett sådant effektivt preventivmedel och ger en sådan minskad risk för graviditet under tiden i livet när man är som mest fertil. Det är framförallt kvinnor runt 50 år som kommer in med sina barn och har med sig att ”spiral ska man inte förrän man har fött barn”. Det är egentligen inte så mycket de unga kvinnorna som de äldre som tror det. Det här jobbar vi jättehårt för att förändra.

Ibland gör det ont när jag har ägglossning, är det farligt?

– Nej, det är bara farligt om man får så ont i magen att man kan misstänka att någonting är fel. En del kvinnor känner av sin ägglossning och en del känner också av den här gulkroppen som man får efter sin ägglossning. Men för det mesta är det ingenting farligt alls.

Jag har cellförändringar, kan det smitta till min partner?

– Det beror ju på ett virus, så ja, du kan smitta din partner med virus. Men för män är det en mycket lägre risk att få cancer än för kvinnor. Det är oklart om sex mellan kvinnor kan ge ökad risk för cancer på livmodertappen. Det viktiga är att alla kvinnor går på sina cellprovtagningar så att man får reda på om man har cellförändringar, så man kan behandla dem. Det är inget skäl att avstå en graviditet eller att ha samlag med sin partner.

Finns det något hormon som man kan kolla nivåerna på för att se om man har kommit in i klimakteriet?

– Hormonerna svänger kraftigt just när man kommer in i klimakteriet och då kan det vara svårt att säga något säkert. Flera år efter klimakteriet kan proverna visa tydligt att man kommit in i klimakteriet. Därför försöker man bara att avvakta utan att ta prover – det visar sig ju alltid till slut om det är klimakteriet i vilket fall och det finns heller ingen behandling som kan förhindra att man kommer in i klimakteriet. Om man behöver hjälp mot symptom i klimakteriet har resultat av prover ingen betydelse utan det är symptomen som avgör.

Jag kissar på mig efter att jag fött barn, är det normalt?

– Bäckenbotten försvagas av graviditet och förlossning. När man ammar har man dessutom sköra och tunna slemhinnor och det är inte ovanligt att man kissar på sig. För att undvika detta ska man göra bäckenbottenträning. Det finns mängder med olika program och övningar som man kan göra om man tittar på nätet. Om man har slutat amma och har gjort övningar och fortfarande kissar på sig ska man gå till en gynekolog och få hjälp och råd.

Kan man ta ett blodprov för att se om man har cancer, som för personer med prostata?

– Nej, vi har inget sådant prov för kvinnor. Man har gjort flera försök att hitta något som kan förutsäga risken för cancer eller som kan säga att man ska göra fler undersökningar, men man har inte lyckats.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro