ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

9 vanliga myter om hiv – det här borde du ha koll på

Linnéa Borgert · 15 Nov 2016
Uppdaterad 12 Dec 2016
Med dagens mediciner går det både att ha säkert sex och föda barn som hivpositiv.

Med dagens mediciner går det både att ha säkert sex och föda barn som hivpositiv. Foto: Christine Olsson / TT / Karin Malmhav / SvD / SCANPIX


Trots stor kunskap och medicinska genombrott är det fortfarande vanligt att ha fördomar om hiv. Nedan listar Metro nio vanliga föreställningar om viruset som inte stämmer.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Hiv är en dödsdomDet är sant att hiv och aids är den dödligaste pandemin i modern historia, men i dag är det väldigt låg risk att du utvecklar aids om du tar dina mediciner som du ska. Det gör att du kan leva ett lika långt och meningsfullt liv som någon som inte lever med hiv. Om du inte har tillgång till bromsmediciner finns det däremot en stor risk att du utvecklar aids. Så ser det tyvärr fortfarande ut på några platser i världen.

► LÄS MER: Quiz – hur mycket kan du om hiv?2. Hiv och aids är samma sakNej, om du får hiv betyder det inte att du automatiskt kommer att få aids. Om du däremot inte får medicinsk behandling kan immunförsvaret brytas ned så pass att du får aids. Aids är ett samlingsnamn för olika typer av infektioner och tumörer som kan bryta ut om immunförsvaret har försvagats. Det kan till exempel handla om tuberkulos, svampinfektioner i matstrupen eller en särskild sorts lunginflammation.

3. Det är främst homosexuella män som drabbas av hivFalskt. Hiv kan drabba män, kvinnor och transpersoner i alla åldrar. Globalt sett är unga kvinnor den största gruppen som lever med hiv. Det stämmer dock att män som har sex med män är en utsatt grupp. I Sverige rapporterades 450 fall av hiv under 2015. 212 personer smittades genom heterosexuell kontakt och 117 genom sex mellan män. Övriga smittades av andra orsaker, som till exempel injektioner eller en blodtransfusion utomlands.

► LÄS MER: 7 viktiga framsteg i arbetet med hiv4. Det är alltid riskfyllt att ha sex med någon som har hivI dag lever cirka 6 800 människor med hiv i Sverige. 95 procent av dessa har smittfri hiv, tack vare bahandling. Det betyder att virusnivåerna i kroppen är så låga att de inte ens går att mäta. Det i sin tur innebär att viruset inte kan föras vidare till någon annan. Inte ens vid oskyddat samlag. Sedan är det så klart alltid viktigt att använda kondom för att undvika att få andra könssjukdomar. De flesta som får hiv i Sverige i dag får det av någon som inte vet om att hen har det. Smittorisken är som högst när man precis har fått hiv eftersom man då har höga virusnivåer.

► LÄS MER: Daniel, 26, om att dejta med smittfri hiv5. Det är olagligt att inte berätta att man har hiv vid sexDet behöver det inte vara. Om läkaren bedömer att du är smittfri kan hen skriva ett intyg som gör att du inte behöver berätta om sjukdomen för din sexpartner. Eftersom virusnivåerna är så låga att de inte ens går att mäta finns ingen risk att överföra viruset.

6. Man kan inte skaffa egna barnJo, i dag går det alldeles utmärkt att skaffa barn även om mamman eller pappan är hivpositiv. Dagens mediciner och behandlingar gör att sannolikheten för att smittan ska föras över till barnet nästan är lika med noll.

► LÄS MER: Kent träffade Inger som lever med hiv: Vi är som alla andra par7. Man kan få hiv genom att kyssa någonFalskt. De enda sätten som hiv kan spridas på är genom sperma, slidsekret, blod och bröstmjölk. Genom att undvika oskyddat slidsamlag, analsamlag och oralsex skyddar du dig alltså från hiv. Viruset smittar främst genom slid- eller analsex och risken ökar om du samtidigt har andra könssjukdomar. Det kan också spridas om man delar sprutor med någon eller från mamma till barn vid graviditet och förslossning. Att äta från samma tallrik, att använda samma handduk, att kyssa eller att krama någon som har hiv gör inte att du kan få sjukdomen. Hiv kan heller inte spridas genom insekter, som till exempel myggor.

8. Alla får inte testa sig mot hivJo, alla i Sverige har rätt att testa sig för hiv. Du får vara anonym, behöver inte visa legitimation och behöver inte förklara varför du vill testa dig. Testet, som är gratis, kan du ta på en ungdomsmottagning, hud- och könsmottagning eller en vårdcentral. Det enda du behöver göra är att lämna ett blodprov.

► LÄS MER: Gustav Fridolin ”Oacceptabelt stora skillnader i kvaliteten på sex- och samlevnadsundervisningen”9. Man blir jättesjuk av hivNej, de allra flesta som äter sina mediciner korrekt mår bra och lever ett helt normalt liv. Det går alltså inte att se på någon om hen har hiv. Många som får en hiv-infektion känner inga symptom alls under de första åren. Vissa kan få influensaliknande symptom efter ett par veckor som sedan går över. Därför är det viktigt att testa sig. Om man inte testar sig och/eller inte behandlar viruset kommer ditt immunförsvar att brytas ned, vilket kan leda till flera följdsjukdomar.

Källa:Umo, Vårdguiden, Läkare utan gränser, Hiv-sverige, Rfsu, Rfsl, Folkhälsomyndigheten

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro