ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

90-konto stoppas – miljoner borta

Katarina Matsson · 5 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

– Det är beklagligt att de väljer att köra vidare utan 90-konto. Det som verkligen sänker dem är att de kör med rena lögner om Diabetes Center Karolinska. Det allvarliga är att deras agerande riskerar att spilla över på alla seriösa insamlingsorganisationer, säger Erik Zachrison, generalsekreterare i Frii, Frivilligorganisationernas insamlingsråd, om Hjälpfonden.
– Det är beklagligt att de väljer att köra vidare utan 90-konto. Det som verkligen sänker dem är att de kör med rena lögner om Diabetes Center Karolinska. Det allvarliga är att deras agerande riskerar att spilla över på alla seriösa insamlingsorganisationer, säger Erik Zachrison, generalsekreterare i Frii, Frivilligorganisationernas insamlingsråd, om Hjälpfonden.Foto: Lotta Imberg

90-KONTO. Av de 5,7 miljoner kronor som Hjälpfonden samlade in år 2005 gick 820 000 kronor till ändamålet. Enligt Stiftelsen för insamlingskontroll, Sfi, motsvarar det 18 procent, mot föreskrifternas 75 procent. Sfi har nu dragit in föreningens 90-konto.

Enligt Hjälpfondens egen resultaträkning, innan den korrigerades av Sfi, delades 61 procent av intäkterna ut till ändamålet 2005. Året innan var siffran 42 procent. Olle Kindbom, säljchef på Hjälpfonden, uppger att resten av pengarna ska användas till långsiktiga, framtida satsningar.– Pengarna ska gå till Diabetes Center Karolinska och andra projekt, säger Olle Kindbom. Birgit Swartling, föreningens redovisningskonsult och tidigare suppleant i styrelsen, uppger att ännu mindre, knappt 760 000 kronor av intäkterna 2005, gick till ändamålet. Björne Lindberg är kanslichef på Hjälpfonden. •• Vad har resten av pengarna gått till?– Jag kan inte yttra mig om några siffror. Men om någon sitter och tror att det är någon som tjänar mycket pengar här så är det helt fel. De där miljonerna som du pratar om är utspridda på 300–400 säljare, säger han. •• Men folk ger er pengar för att de ska gå till era ändamål, inte för att ni ska betala löner till era säljare?– Nej, det är väl självklart, men vem jobbar ideellt? Vi har ombud som är anställda och de ska ju ha lön, säger han.Han menar att all redovisning har skett enligt instruktioner från Sfis kanslichef Eva Biraths företrädare Kim Österberg Staaf. Hon sitter fortfarande med i styrelsen och deltog i beslutet att dra tillbaka Hjälpfondens 90-konto. Enligt Eva Birath har Sfis föreskrifter sett likadana ut sedan 2002 då Hjälpfonden fick sitt 90-konto. – Nu kan vi planera om, det gör vi för vi är en seriös organisation. Men vi måste ha klara anvisningar hela tiden, inte anvisningar i efterhand, säger Olle Kindbom.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro