ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

92 barn räddade från kidnappare

Johan Nylander · 30 Sep 2013
Uppdaterad 16 Okt 2013

klar

Artikellänk är kopierad

En kortlek med bilder på bortförda barn är ett av de sätt som frivilliga försökt få kineser att få upp ögonen för handeln med barn.
En kortlek med bilder på bortförda barn är ett av de sätt som frivilliga försökt få kineser att få upp ögonen för handeln med barn.Foto: Getty Images

Över 300 personer har arresterats i Kina, misstänkta för att vara del i ett nätverk som kidnappar och säljer små barn.

Efter sex månaders spaning slog polis i elva kinesiska provinser till simultant mot människohandlarna. Exakt datum för tillslaget är inte offentliggjort, men polisen sa i lördags att det vad bland de största polisrazziorna på åratal.

“Barnen var mycket små, och var matade med sömnmedel. Det måste ha fördärvat dem både mentalt och fysiskt”, säger polischefen Chen Shiqu till South China Morning Post.

Människohandlarna uppges ha kidnappat barnen i de sydvästliga provinserna Yunnan och Sichuan och sålt dem i andra delar av landet. Totalt räddades 92 barn ur kidnapparnas klor.

Många av barnen var under två år, och vissa helt nyfödda. Priset per barn var drygt 21.000 kronor enligt en konfiskerad anteckningsbok tillhörande en ringmedlem.

Tidigare i år rapporterade Kinas nationella radio att runt 200.000 barn “försvinner” varje år. Och bland alla barn som försvinner kommer endast 0,1 procent till rätta.

Trafficking av barn är ett konstant problem i Kina, delvis sprunget ut landets ettbarnspolitik. Växande välfärdsklyftor, önskan att få en son i stället för en dotter och hårda regler för laglig adoption lyfts också fram som förklaringar. Det är heller inte ovanligt att fattiga föräldrar lämnar sina barn på sjukhusen i hopp om att någon annan ska förbarma sig över dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro