ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

93 skjutningar i Stockholms län hittills i år – resulterat i 10 mord

Fredrik Samuelson · 18 Nov 2018
Uppdaterad 18 Nov 2018
Dubbelmordet i Hallonbergen i november och mordet på en pizzeria i Rinkeby torg i januari.

Dubbelmordet i Hallonbergen i november och mordet på en pizzeria i Rinkeby torg i januari. Foto: TT/Per-Olof Sännås/Aftonbladet /IBL Bildbyrå


Hittills i år har Stockholms län drabbats av 93 skjutningar – som har resulterat i tio mord. Vi har en god överblick över våra kriminella miljöer och de konflikter som finns”, säger kommenderingschef Jan Evensson.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisregion Stockholm, från Norrtälje i norr till Södertälje i söder, har fram till söndagsmorgonen drabbats av 93 skjutningar i år. Senast i fredags förmiddags vid Fridhemsplan i Stockholm.

Det är ändå något färre jämfört med de två senaste åren. Fram till den 14 november 2017 och 2016 skedde 114 respektive 103 skjutningar. Siffran för motsvarande period 2015 var dock 89.

– I år har vi sett tre vågor av skjutningar i Stockholm; en i början av januari, en i juni och en nu. Det kan vara slumpen och tillfälligheter som styr. Skjutningar sker inte bara i kända konflikter utan ibland även av andra anledningar. Det är inte ovanligt att det är ganska små oförrätter som ligger bakom, säger Jan Evensson, kommenderingschef i polisens särskilda insats mot skjutningar i region Stockholm, i ett pressmeddelande.

LÄS MER
Skottlossning på Fridhemsplan – pistol hittad

Tio mord i år

Skottlossningarna i år har resulterat i tio mord. En person är åtalad för mordet på Rinkeby torg den 8 januari. Sex personer är häktade för mord på Lidingö den 5 juni och en person sitter anhållen för mord i Farsta den 21 september.

Samtidigt pågår mordutredningar som gäller Rissne centrum i januari, Barkarbyvägen, Roslagsgatan och Hässelby Gård i juni, Segeltorps centrum i oktober och Hallonbergen den 12 november.

Fler beslag av skjutvapen

Polisen har tagit hjälp av forskare som nu går igenom utredningar som rör dödligt våld med skjutvapen mellan 2011 och 2017 för att ytterligare utveckla polisens metoder och fördjupa bakgrundsförståelsen.

Enligt polisen har flera större vapen- och narkotikabeslag gjorts under året, bland annat cirka 40 procent fler beslag av skjutvapen i år jämfört med i fjol. Polisen arbetar också aktivt för att förebygga att unga rekryteras till kriminella nätverk.

– Vi ligger på de här personerna, det ska vara jobbigt att vara kriminell. Vi har flertalet pågående förundersökningar där vi är övertygande om att vi ligger mot rätt miljöer och har vidare kunnat förhindra ett antal skjutningar och vedergällningar, säger Jan Evensson.

pil
Skjutningar i Stockholms län hittills i år

Antal skjutningar Antal döda Antal skadade

Polisområde Nord 43 6 24

Polisområde City 8 2 2

Polisområde Syd 42 2 18

Totalt: 93 10 44

Fotnot: Polisen har räknat 92 skjutningar till och med den 14 november i år. Den 16 november skedde ytterligare en skottlossning vid Fridhemsplan, polisområde City.Skjutningar i Stockholms län till och med 14 november 2017: 114 skjutningar, 17 döda och 37 skadade. Samma period 2016: 103 skjutningar, 7 döda, 41 skadade. Samma period 2015: 89 skjutningar, 11 döda, 33 skadade.

Källa: Källa: Polisen

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro