ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

94-årig nazistofficer hittad i USA

Leif Granlind · 14 Jun 2013
Uppdaterad 15 Jun 2013
94-årig nazist hittad i Minnesota Micahel Karkoc på en bild tagen i Minesota 1990.

94-årig nazist hittad i Minnesota Micahel Karkoc på en bild tagen i Minesota 1990.


Michael Karkoc var en högt uppsatt ukrainsk SS-officer som beordrade massmord på kvinnor och barn. Han flydde till USA där han lyckades lura sig in i landet genom att uppge att han var en snickare. Men en enkel internetsökning avslöjade hans riktiga identitet och var han finns. – Jag tror inte att jag kan förklara, säger han kort när nyhetsbyrån AP knackar på dörrren.

klar

Artikellänk är kopierad

Nyhetsbyrån AP har kommit över bevis som visar att Michael Karkoc, nu 94, lever i Minnesota, USA, men som är ansvarig för flera massakrar på civila som hans förband genomförde i Polen.

1944 beordrade han att likvidera alla invånare i byn Chlaniow som en hämndaktion för att en tysk SS-officer hade dödats.Över 40 personer mördades i attacken.

Förbandet utförde också en massaker i Lutsk, som i dag ligger i Ukraina. Där slaktades 21 bybor, mestadels kvinnor och barn.

Efter kriget flydde han till USA och lyckades lura i de amerikanska myndigheterna att han var en snickare som inte ens gjort lumpen. Sedan dess har han bott i en ukrainsk liten del av Minneapolis i Minnesota.

Men han avslöjade sig till stora delar själv – i sina egna memoarer som publicerades 1995. Där beskriver han sin tid som SS-officer, han nämner den tyske SS-officeren som dödades men han nämner ingenting om massakrar på civila. Det är oklart varför han kände sig säker att skriva dem. AP hittade nyligen memoarerna online på ett ukrainskt bibliotek. Sedan fick de ett tips av en person som jagar nazister på fritiden. Han hade lyckats hitta Karkocs adress i Minnesota genom en enkel internetsökning.

Med all sannolikhet kommer 94-årige Michael Karkoc att åtalas för krigsbrott, frågan är bara var. Både Tyskland och Polen har lagar som gör det lätt att åtala nazistiska krigsförbrytare.

94-åringen kommer till dörren utan hjälp när AP knackar på men han vägrar tala om sin nazisttid. – Jag tror inte att jag kan förklara, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Granlind
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro