ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

A-brunnar och svarta katter – här är bakgrunden till svenska vidskepelser

Åsa Larsson · 19 Nov 2015
Uppdaterad 13 Feb 2017
En del vidskepelser är till för att uppfostra, andra för att få kontroll på saker som inte går att styra över.

En del vidskepelser är till för att uppfostra, andra för att få kontroll på saker som inte går att styra över. Foto: Montage/TT


Varför betyder det otur att gå på A-brunnar och varför tror vi att man inte blir gift om tårtbiten tippar? Här är bakgrunden till flera av våra svenska vidskepelser.

klar

Artikellänk är kopierad

– I många fall handlar det om ”halvtro”, alltså om sådant som vi intellektuellt sett kanske förkastar men som ändå påverkar oss i vardagen, säger folkloristen Fredrik Skott vid Institutet för språk och folkminnen i Göteborg.

Han skriver en bok om ”vardagsmagi”.

– Spelar det roll om jag lägger nycklarna på bordet? Nej, kanske vi tänker, men gör det ändå inte för säkerhets skull. Ofta handlar det om sånt som vi inte riktigt kan styra över – kärlek, vänskap, sport, tur och otur.

►LÄS MER: Modernt skrock som grundar sig i kristendomen

Det är svårt att veta exakt hur skrock uppstått, enligt Skott, men det finns teorier – här är några av de vanligaste:

Om tårtbiten ramlar på fatet blir man inte gift. Har sin grund i äldre föreställningar om vilka kvaliteter unga kvinnor borde ha för att få ett bra gifte och kommer från 1800-talets och tidiga 1900-talets borgerliga miljöer.

– Förr fanns det flera liknande uppfattningar om du slamrar med disken blir du inte gift, om du spiller vatten så får du en drinkare till karl, säger Fredrik Skott.

Dödar man spindlar så blir det regn. Att ha spindlar i huset eller på sig sågs som tursamt i äldre tider – så att döda dem ansågs ge otur.

Svart katt på vägen. Kopplades ihop med häxor och djävulen, men på en del håll är det tvärtom – i England betyder den svarta katten tur. Förr fanns det många otursamma möten man kunde råka ut för, enligt folktron. Exempelvis sågs det som ett dåligt tecken att möta en kvinna eller en präst när man var på väg att fiska.►LÄS MER: Bilist ”körde märkligt” – ville undvika A-brunnar

Gå på A-brunnar. A-brunnar är otur och K-brunnar ses som tursamma – ofta handlar det om kärlek. Den här föreställningen startade i Stockholm och Göteborg på 40-50-talet, men har i dag även spritts till Norge och Finland. Bokstaven A kopplas till exempel till avbruten kärlek, avund och andra olycksamma ord på A. Fick populärkulturell skjuts av filmen Fucking Åmål.

Nycklar på bordet. En del i Sverige och östra Europa tror på detta, men är inte så vanligt i västra Europa. Att lägga nycklarna på bordet framför sig sägs ibland ha varit en hemlig signal förr i tiden från prostituerade till möjliga kunder att de var tillgängliga. En annan teori är att föreställningen helt enkelt har sin grund i vikten att hålla reda på sina nycklar.

Tända en cigarett på öppen eld. Då kommer en sjöman att dö – kan ha att göra med risken för brand om man på ett skepp lyfte ned en oljelampa för att tända sin cigarrett.

Gå under stegar. Det formar en trekant, som symboliserar treenigheten, och genom att gå igenom så bryter man den.En annan teori är att när Jesus plockades ner från korset så sades djävulen bo under stegen.Men den egentliga förklaringen är nog att man riskerar att få något i huvudet.

►LÄS MER: Därför älskar vi att bli skrämda

Krossa speglar = sju års olycka. Förr var speglar mycket dyra, hotet om ”sju års olycka” manade kanske till extra försiktighet. En annan föreställning: speglar visar inte bara bilden av dig utan innehåller också en bit av din själ (det finns äldre traditioner om att täcka över speglar med tyg när någon dör).

Talet 13. Kan komma från babylonierna, vars talsystem hade 12 som grundtal (vilket också betraktades som ett lyckotal) 13, talet som följde, var det motsatta. Talet har knutits till underjorden, dödsriket och Jesus sista måltid. I dag betyder 13 otur i delar av världen, men tur i andra (till exempel i Italien).

Spilla salt. I äldre tider var salt en viktig och dyr handelsvara – att spilla saltet sågs som slösaktigt.

Här kan du läsa mer om Fredrik Skotts insamling av allt vi tror på!

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro