ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

A-kassor bryter mot lag

Hanna Göransson · 13 Jul 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Landets a-kassor får skarp kritik för sin medlemshantering. Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) har undersökt alla landets a-kassor utom Alfakassan. 29 av de 36 kassorna brister i sin medlemshantering.

TRETTON LAGBRYTARE Tretton av dem bryter mot lagen genom att delegera sitt myndighetsansvar till fackförbunden. Åtta av kassorna låter till och med fackförbunden besluta i ärendet. Redan för sex år sedan kritiserade JO a-kassorna för detta, och IAF:s generaldirektör Bo Jangenäs är besviken. – Det är allvarligt att det här fortfarande pågår i så stor omfattning. Myndighetsutövning får inte delegeras, enligt grundlagen, säger han.

”EN BRA VERKSAMHET” Men Peter Schönefeld, kanslichef på Arbetslöshetskassornas samorganisation, är av en annan uppfattning. – Jag är förvånad över att IAF tycker att det finns så mycket att kritisera. – Enligt min uppfattning driver a-kassorna en bra verksamhet. Oavsett om man är medlem i ett fackförbund eller inte ska man behandlas lika. Enligt IAF bryter 29 av a-kassorna mot det. För den enskilde medlemmen innebär det bland annat sämre möjligheter när det gäller att delbetala sin medlemsavgift och att man inte får någon påminnelse om man glömmer att betala. 

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro