ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"ABB ska prioritera miljöfrågan igen"

Ola Jacobsen · 20 Apr 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Lena Westerholm är ny miljöchef på ABB.

Lena Westerholm är ny miljöchef på ABB. Foto: ABB


klar

Artikellänk är kopierad

ABB har fått en ny miljöchef. Lena Westerholm fick jobbet när hon var föräldraledig.

Vad är det första du kommer att ta tag i?– Jag ska arbeta fram en plan om hur vi ska prioritera. Jag tror att det kommer att ställas högre krav på oss hur vi hanterar stora projekt. Vi arbetar i hela världen och då också i miljöer med helt andra kulturer kring miljö- och arbetsmiljöarbete. Vi måste kunna bibehålla en hög nivå på miljö och arbetsmiljö oavsett var vi verkar.

Var ligger tyndpunkten för dig som miljöchef, gå runt med pekpinnen eller ta fram miljöargument till säljarna?– Både också. Min avdelning är har både en controllerfunktion och en stödfunktion för våra verksamheter.

Vilket är roligast?– Ha ha, stödfunktionen naturligtvis, att kunna hjälpa verksamheten.

På vilket sätt tror du att du kommer att göra skillnad?– ABB har de senaste åren behövt förstärka vårt arbete inom hälsa och säkerhet, hur vi utför riskfyllda arbetsuppgifter och upphandlar entreprenörer i andra delar av välden så att de kan utföra sina arbetsuppgifter på ett säkert sätt. Vi måste fortsätta prioritera det, men vi kommer att prioritera miljöfrågan igen.

Vad kan ABB göra för att minska klimatkrisen?– Det finns många miljöfrågor och jag vill inte ställa dem mot varandra. Kraven på tillgänglig energi ökar, liksom kraven på att minska vår energianvändning. Vår affärsidé är att bidra till denna energiomställning. Vi levererar till vind- och vattenkraftmarknader på många sätt. Och vi har också stora möjligheter att bidra till att skapa så kallade smarta elnät. – Hela övergången från fossilt bränsle kommer att prägla samhället under en lång tid framöver. Vi har stora möjligheter att bidra till den positiva energiomställning som vi står inför.

Hur har du lyckats bli befordrad under din föräldraledighet?– Jag vet inte, ha ha. Jag tror att det är för att jag har en bred erfarenhet och har jobbat med alla delar av området hållbar utveckling. Det säger mycket om ABB som företag, att man uppmuntrar föräldraledighet och inte ser det som något hinder för nya steg.

Lever du du klimatsmart?– Jag har en Volvo 240 kombi, men det är inte ofta jag kör bil. Jag tar ofta tåget i stället.

Enligt årsredovisningen kommer klimatförändring, tillväxtmarknader och energieffektivitet att driva ABB:s tillväxt. Två av dem ligger på ditt bord. Vad innebär det för dig?– Kompetensen finns ute i vår verksamhet. Det handlar om att bli bättre på att komunicera det vi kan inom de här områdena. Lönsamhet är företaget mest grundläggande hållbarhetskriterium. Om vi åsidosätter miljön eller socialt ansvar förlorar vi kunder och affärsmöjligheter. Och det påverkar direkt vår lönsamhet. Allt hänger ihop.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro