ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Abba-Björn drömmer om att invadera Kina

Peter Lindholm · 16 Okt 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Abbalegendaren Björn Ulvaeus tycker att det ska bli oerhört spännande när ”Mamma Mia!” väl tågar in i Kina.

Abbalegendaren Björn Ulvaeus tycker att det ska bli oerhört spännande när ”Mamma Mia!” väl tågar in i Kina.


klar

Artikellänk är kopierad

ERÖVRARE. ”Mamma mia!” fortsätter sitt segertåg ute i världen. I veckan firar Abbamusikalen femårsjubileum på Broadway och i lördags hade den premiär i Moskva. En norsk uppsättning är på gång och det finns planer på en spanskspråkig turnéversion för hela Sydamerika. Men Björn Ulvaeus drömmer främst om att erövra Kina. – Det är som med Moskva. Industrin där ligger ännu i sin linda och det är oerhört spännande. Om det blir Shanghai eller Beijing vet vi inte än.

Häromveckan tog ”Mamma mia!” storslam vid en flamländsk musikalgala. Bland annat utsågs ”De winnar heeft de macht” (”The winner takes it all”) till Bästa låt. Det lönar sig att översätta ABBA-låtarna. – Ja, men det finns också en tanke bakom det. Man får aldrig någon lång föreställningsperiod om man kör på engelska i ett land som Tyskland. Det är först på hemspråket som det händer något. Dessutom är det en story som man ska följa, som låttexterna är en del av. Vad folk än säger, så behärskar de inte engelska lika bra som sitt eget språk.•• Engelska tidningar har påstått att du och Benny ska sitta i juryn för det ”Idol”-liknande tv-programmet ”X-Factor”. – Nej, nej, nej, aldrig! Jag ska åka över för ett inslag att de här unga människorna ska sjunga Abba- och ”Mamma mia!”-låtar. Det är det enda. Jag skulle aldrig drömma om att sitta där och säga om någon är bra eller dålig. •• Att du skulle göra en musikal om Frida låter inte heller sannolikt. – Nej, det är en riktigt rejäl anka! Aldrig i livet att jag skulle göra det!  Det är totalt fel, och det är läskigt när man inte har en aning om var sådana där rykten kommer ifrån. •• I samband med debatten om de danska karikatyrerna av profeten Muhammed skrev du en rad inlägg i Expressen om religion, yttrandefrihet och censur. Hur kommer det sig? – Den första kom sig av att jag började känna att jag så gärna ville säga någonting i den frågan. Jag fick nästan ont i magen av att inte göra det. Så jag tänkte: ”Fan, nu skriver jag nånting här”, trots att jag undvikit det i alla år. På samma sätt som man pratar om en politisk ideologi måste man kunna prata om en religiös. Det är ett av vår tids största problem, och man måste kunna diskutera det öppet. Analysera, ta bort alla heliga kort och tabun och tala om det för vad det är. •• Att du inte låter Benny tonsätta debattinläggen? Då skulle ni ju kunna bli proggarna som ni inte var när det begav sig. – Haha. Nähä, du! Jag tror inte att vi någonsin blir några gamla proggare. Proggarna var mer direkta, det här är mer svepande tankar om religion.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro