ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Absolut huggsexa

Andreas Jelvefors · 8 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Bacardi och Pernod slåss om Vin & Sprit

klar

Artikellänk är kopierad

BYTE. Huggsexan om att få köpa Vin & Sprit AB, med varumärket Absolut Vodka som den attraktivaste juvelen, är igång på allvar. Detta trots att regeringen ännu inte har mandat att sälja bolaget, och trots en gigantisk prislapp, uppskattningsvis cirka 40 miljarder kronor. Den 2 mars vände sig regeringen till riksdagen för att få klartecken att sälja eller minska ägandet i sex statliga bolag, däribland Vin & Sprit. Samma dag sa svenska investmentbolaget Ratos VD,

Arne Karlsson, att bolaget är intresserat av att köpa delar av Vin & Sprit, ifall det blir en uppstyckad försäljning. I måndags stod det också klart att romtillverkaren Bacardi meddelat svenska regeringen sitt köpintresse.– V & S och speciellt Absolut skulle passa Bacardi utmärkt, säger Bacardis vd Andreas Gembler.

Nu bekräftar även världens näst största spritföretag Pernod Ricard sitt intresse av att köpa den svenska spritjätten. Vin & Sprits ledning har man inga synpunkter på i vems ägo företaget skulle må bäst.– Vi är glada att många vill äga oss. Men det som pågår i media är en mediasak.

Vad är det som gör Vin & Sprit så attraktivt?– Generellt kan man säga att vi genomgått en fantastisk resa från bolag på svenska marknaden till att idag vara världens sjätte största spritföretag, med vodkan som vår starkaste dryck.

Med en vinst förra året på nästan två miljarder, merparten på grund av Absolut vodka, visar företaget god tillväxt och lönsamhet.Yttterligare ett bolag som anses ligga bra till vid en försäljning är Fortune Brands med bourbonmärket Jim Beam. Bolaget har redan ett distributionssamarbete med Vin & Sprit. En annan spekulant är amerikanska dryckeskoncernen Constellation Brands.Regeringens förhoppning är att riksdagen senast i sommar ska ha beviljat minskat ägande i de sex statliga bolagen. En försäljning av Vin & Sprit skulle då kunna vara klar i höst. Spelarna i huggsexan väntas bli fler fram till dess.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro