ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Abu Ghurayb-chef lägger ansvaret på hög nivå

Stockholm TT · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Janis Karpinski var som reservofficer chef över 17 USA-kontrollerade fängelser i Irak 2003 - inklusive det ökända Abu Ghurayb-fängelset. Det var då fångar där förödmjukades av vakterna genom att tvingas onanera eller ha sex med medfångar inför kamera.

Men ända sedan övergreppen utreddes har hon förnekat att hon kände till dem. I boken One Woman's Army som kom i fjol hävdar Karpinski att hon - som efter en lång militärkarriär degraderades för bristande ledarskap - offrades som syndabock. -Jag blev lika chockad som alla andra när jag såg bilderna på nakna fångar i koppel, säger hon. -Övergreppen skedde i en del av fängelset som den militära underrättelsetjänsten tagit total kontroll över. De talade inte om för mig vad de lät de unga soldaterna göra. För de visste att jag aldrig hade accepterat det. Pekar ut Rumsfeld 53-åriga Janis Karpinski vägrar tro att hennes soldater skulle ha tagit initiativet. Under den rättegång som ledde till att några av dem nu är i fängelse tilläts hon inte vittna, och hon har inte fått ta kontakt med dem sedan de alla flyttades från Irak.

I stället pekar hon ut flera av USA:s högsta politiker och militärer. Karpinski hävdar att hon sett anvisningar underskrivna av försvarsminister Donald Rumsfeld, som påbjöd metoder som att inte låta fångarna äta eller sova före förhör, och att använda hundar för att förödmjuka dem. Detta förnekas av Rumsfelds stab.

Den militär hon ser som huvudansvarig är general Geoffrey Miller, som förde befäl i Guantanamo innan han kom till Abu Ghurayb.

Avslöjandet om att amerikanska soldater kan ha gjort sig skyldiga till en massaker av civila i Haditha i Irak tycker hon är ännu ett bevis för att ledningen godkänt vad som helst i kriget mot terror. -Under mina år i det militära har det varit en självklarhet att respektera Genève-konventionen. Idéerna om att den inte behövde följas tycks ha kommit från CIA. MR-debattör Trots att Janis Karpinski inte längre har insyn i krigföringen är hon, efter att ha börjat ta aktiv del i debatten om mänskliga rättigheter, övertygad om att tortyr förekommer än i dag i Guantanamo och andra fångläger.

TT: Har du belägg för att påstå detta? -Finns det några skäl att tro att det INTE händer? Nej, jag har inga belägg. Men jag hade inte heller trott på det som förekom på Abu Ghurayb-fängelset, och vi har ju alla sett bilderna. Vi kan i alla fall vara säkra på att några kameror inte släpps i närheten av fångar längre. Karpinski tror inte att de fångar som nu finns på Guantanamo kan åtalas. -Jag vet ju hur det var i Irak. Bevisen mot våra fångar var i 95 procent av fallen inte bara svaga utan obefintliga, hävdar hon. -En amerikansk soldat kunde ha klottrat på en lapp att en gripen irakier ägde en AK-47:a. Sådana bevis håller knappast i domstol. Ibland kunde soldaterna ta till fånga personer som anmälts av en avundsjuk granne för att de ägde en traktor eller generator. TT: Men nu säger ju USA att Genève-konventionen gäller. -Det är skamligt att de har väntat så länge. Jag tycker det verkar som om Bush-regeringen ändrat politik för att den inte längre hade något val.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro