ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Acta fick klartecken från EU-parlamentet

Aron Andersson · 24 Nov 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Acta har godkänts i ett första steg i Europarlamentet. Den liberala gruppen bytte sida i sista sekund.Nu har handelsavtalet Acta röstats igenom med siffrorna 331 mot 294. En punkt ströks dock ur avtalet ska förhindra bland annat piratkopiering. Punkten gällde det hemlighetsmakeri som omgärdat förhandlingarna. Genom att den ströks blir det svårare att hålla förhandlingarna i det dolda.I övrigt är dock den rödgröna delen av parlamentet mycket missnöjda med resultatet. De hade kommit med flera förändringar som röstades ner. Istället röstades den konservativa versionen igenom.– Genom att avslå den gemensamma resolutionen och stödja den konservativa har EU-parlamentet missat chansen att påverka, säger Carl Schlyter, parlamentsledamot från Miljöpartiet, i ett uttalande.Att det rödgröna och liberala förslaget röstades ner, beror troligtvis på att flera liberala parlamentariker ändrat sina röster. Det förslaget ställde hårdare krav på EU-kommissionen. De skulle exempelvis lägga fram skriftliga bevis på att Acta inte hämmar EU:s politik för upphovsrätt.Dessutom ställdes krav på att EU-kommissionen måste bekräfta att Acta inte kommer att påverka EU:s regler om dataskydd.

Nu ska avtalet godkännas av EU-kommissionen vid ett möte som hålls mellan den 30 november och 3 december.En avgörande omröstning om huruvida Acta-avtalet ska godkännas kommer att tas av EU-parlamentet i vår.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro