ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Adam Lundgren lärde sig sjunga som Håkan Hellström

Karolina Skoglund · 4 Jul 2013
Uppdaterad 22 Jul 2013

Skådespelaren Adam Lundgren slog igenom stort med rollen som Benjamin i "Torka aldrig tårar utan handskar". Nu syns han på bioduken som Håkan Hellströms alter ego, Pål.

klar

Artikellänk är kopierad

”Herre jävlar och ”Shit, nu kommer jag att få träffa Håkan”. Det var det första som skådepelaren Adam Lundgren tänkte när han blev erbjuden huvudrollen i sommarens storfilm ”Känn ingen sorg”. Men det var inte mötet med Håkan Hellström som fick hans hjärta att klappa snabbast. En av de större utmaningarna med filmen var att han, utöver att skådespela, även förväntades sjunga och spela gitarr.  – Jag hade sjungit litegrann innan. Inför inspelningarna fick jag öva med Håkan och gick i en sorts ”antisångskola” för att lära mig knarra och mumla mer med rösten, säger han.   Filmens handling utgår från de karaktärer vi mött i Håkan Hellströms låttexter.  Huvudkaraktären Pål, som Adam spelar, beskriver han som ett alter ego av Håkan Hellström själv.  – Jag har norpat småsaker av honom och sedan skapat en egen gubbe av det. Det gör att jag inte är särskilt nervös över vad folk tycker om likheten mellan Håkan och Pål. Sedan kan man ju tolka en låttext på hur många sätt som helst så det är klart att det säkert finns någon som tolkat texterna på annat sätt än manusförfattarna.   Vilken är din favoritlåt? – Åh, den där är så svår. Men "Mitt Gullbergs kaj paradis" lyssnade jag mycket på inför filmen. Jag upptäckte Håkan ganska sent, först när han släppte ”För sent för Edelweiss” tror jag. Men jag är garanterat ett fan.    Filmen utspelar sig under en sommar i Göteborg, vilket gjorde att skådespelarna inte var särskilt varmt klädda under inspelningens alla faser. En inspelningsdag i oktober slutade som en mardröm.  – Vi skulle vara på en sommarklubb och det var svinkallt ute. Alla frös. Vi blev ombedda att inte andas i den mån det gick, eftersom det skulle komma rök ur munnen då. Till råge på det hade jag feber och var risig i kistan så jag fick springa på toaletten några hundra meter bort så fort vi fick fem minuters paus. Halvkul.   Inspelningarna i sin egen hemstad fick Adam att se den ur helt andra ögon.  – Det var roligt och coolt. Spelar man in film i Göteborg annars försöker man ofta mörka att det är Göteborg, och så var det ju inte nu. Sen var det roligt för att man fick se platser som man inte känner till så väl. Platser man gått förbi men aldrig riktigt reflekterat över. Det blev som att turista i sin egen stad. Förra året gick du ut scenhögskolan i Göteborg och samma år slog du igenom stort i rollen som Benjamin i "Torka aldrig tårar utan handskar". Nu spelar du huvudrollen i sommarens storfilm. När nöp du dig själv i armen senast?  – Lite då och då kanske. Det är ju otroligt att dessa två projekt dykt upp direkt efter varandra. Samtidigt strävar man alltid efter mer roliga grejer så man får väl inte nypa sig i armen allt för ofta.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro