ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Adam Tensta: Många festivaler är exkluderande

Adam Tensta · 16 Aug 2016
Uppdaterad 16 Aug 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Där jag växte upp fanns det ingen tradition av att gå på musikfestival.

Varken jag eller någon av mina vänner hade varit på en musikfestival så som Hultsfred eller Roskilde, desamma gällde våra syskon. Det fanns ingen i vår närhet som kunde berätta om hur det var utifrån egna upplevelser. Istället fick vi på omvägar höra om hur det var att tälta, att stampa runt i lerpölar med sina stövlar, att bli full och spy i en buske samt hur äckliga bajamajorna var. Det lät inte som något som vi var intresserade utav, även om de ekonomiska förutsättningarna hade tillåtit ett biljettköp.

Det skulle dröja tills jag var 24 år innan jag besökte min första riktiga festival, Hultsfredsfestivalen, då som bokad artist. Jag blev den första av oss som besökte en musikfestival. Den första som fick möjlighet att interagera med andra svenskar på denna för mig helt nya plattform.

LÄS MER
Det brinner i ögonen på musikerna i Rågsved

Det är tydligt att det finns socioekonomiska faktorer som påverkar vilka som besöker en festival och vilka som inte gör det. Det är inte enbart en fråga om vilka som har råd att köpa en biljett eller inte, utan också en fråga om vilken/vilka demografier en tillhör. En annan faktor som också är avgörande för festivalbesökarnas sammansättning, är vilka artister som bokas utav festivalarrangören. Tyvärr är det är långt ifrån en självklarhet att en arrangör har dessa faktorer i åtanke, då en vinstdrivande verksamhet alltid har prioritet. Ultimat sett så är många festivaler därför exkluderande. Alla känner sig inte välkomna till festen.

►LÄS MER: Nu sitter vi afrosvenskar i förarsätet

Det finns dock arrangemang där långt fler människor känner sig välkomna, ett av dom arrangemangen heter Göteborgs Kulturkalas. En fest som engagerar fler åldrar och etniciteter än vad till exempel Way out west gör varje år. I mina unga år besökte jag Göteborgs Kulturkalas två gånger, båda gångerna lämnade jag staden med nya bekantskaper som jag är vän med än idag. Jag hängde med folk från innerstan såväl som från förorterna, alla hade samlats för att ta del av kalaset. En folkfest i dess rätta mening.

Det finns ett oerhört värde i att försöka inkludera alla, att försöka inkludera fler, jag är glad att Göteborgs Kulturkalas försöker, det är mer än vad andra arrangörer gör.

klar

Artikellänk är kopierad

Adam Tensta
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro