ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Adele spelar på Tele2: Skulle hänga med henne varje dag om jag fick”

Johan Kellman Larsson · 29 Apr 2016
Uppdaterad 29 Apr 2016

Foto: alloverpress


Världens största artist är i Sverige. Ikväll uppträder hon på Tele2 Arena. Men vad har gjort henne till en ikon – och vad har hon gemensamt med Håkan Hellström? Wkd:s Johan Kellman Larsson pratar med Andres Lokko, en av de svenska kulturjournalister som känner den brittiska superstjärnan bäst.

klar

Artikellänk är kopierad

Adele och Håkan Hellström delar något viktigt. Det är inte en slump att hon är världens största artist, och han Sveriges dito. Vid sidan av Adeles unika begåvning – hennes soulpipa är lika ikoniserad som Mona Lisa – har hon en annan viktig egenskap. Hon är inte oåtkomlig som Beyoncé, eller självuppfylld som Kanye West och Justin Bieber. I intervjuer framstår hon som en avspänd virrpanna. Hon svär och skojar och garvar och tänder en cigg. Som vilken 27-årig Tottenham-brud som helst. På samma sätt är Håkan Hellström i praktiken en musikindustri, en popmagnat. Men inte heller han beter sig som någon som säljer ut Ullevi. Tvärtom framstår han som en småblyg Västra Frölunda-kille, en ständig underdog i blanknött skinnpaj. Kulturjournalisten Andres Lokko intervjuade Adele på hennes kontor i London 2011, samma dag som hon gav ut sitt förra album. Också han älskade superstjärnan.

– Hon var sjukt älskvärd och väldigt, väldigt rolig. Skrattade som Marge Simpson mest hela tiden och trippade omkring kedjerökandes med sin lilla hund som hon döpt till Louis Armstrong. Jag skulle gärna hänga med Adele typ varenda dag om jag fick.

►LÄS MER: Adele leder brittiska löneligan

Adeles och Håkans personer avspeglar sig också tydligt i deras texter. Han är en sjöman med tappat självförtroende. Hon, en vanlig dödlig tjej med krossat hjärta som ringer en gammal flamma. Andres Lokko menar att det jordnära i hennes  person bidragit till de svindlande framgångarna.

– Jag inbillar mig att det faktiskt är just den så konsekventa och kristallklara avsändaren – Adele själv – som gör henne så framgångsrik, så älskad. Det må låta konservativt och autenticitetstörstande men hennes texter som så uppenbart och skickligt utgörs av ögonblicksbilder ur hennes eget liv träffar just därför flera generationer direkt i hjärtat.

Andres Lokko var en av de första svenska musikjournalisterna som uppmärksammade Adele. Men det var inte förrän han hörde henne sjunga "Someone like you" hos den brittiska talskshowvärden Jools Holland, inför hennes andra album 2011, som han golvades. 

– Innan det kändes hon som en duktig röst i mängden med en trevlig hit i ”Chasing pavements”. Men någonstans just där och då bildades en ny vuxen helhet: röst, text och musik i en fulländad symbios som framstod som en londonsk och väldigt otvungen uppdatering av vad en kompositör och lyriker som Jimmy Webb försökte åstadkomma decennier tidigare när, säg, Barbra Streisand gjorde hans sånger i Las Vegas. Men Adeles exemplariska och dokumenterat självupplevda lyrik gör ju musiken snäppet än mer rörande. 

►LÄS MER: Adele hedrade terroroffren

Ikväll spelar Adele på Tele2 Arena. Vad tycker du om henne som liveartist?

– Om jag bara får tag i en biljett så ser jag, ärligt talat, mer fram emot allt hon säger mellan låtarna än att höra henne sjunga något specifikt, för jag älskar hur hon pratar. Kanske för att popmusiken – även givetvis den svenska – i över ett decennium har dominerats så hårt av amerikansk engelska och Los Angeles att jag blir alldeles rörd av i alla fall en högljudd cockneydialekt.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Kellman Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro