ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Adopterade ska få rätt att veta

Arne Wirén · 7 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
I dag har Karin Berg försonats med sina adoptivföräldrar. Hon välkomnar förslaget om att adoptivföräldrar måste berätta sanningen för barnet.

I dag har Karin Berg försonats med sina adoptivföräldrar. Hon välkomnar förslaget om att adoptivföräldrar måste berätta sanningen för barnet. Foto: Mikael Ljungström


• Först när hon var 29 år fick Karin Berg veta att hon var adopterad • Nu välkomnar hon ett nytt lagförslag: Adoptivföräldrar måste berätta

klar

Artikellänk är kopierad

Barnet har rätt att få veta sitt ursprung, anser en statlig utredning. Adoptivföräldrarna ska  berätta när barnet nått en viss mognad. Sju år kan vara en lämplig ålder, anser Karin Berg, aktiv i

Organisationen för vuxna adopterade och fosterbarn (AFO). I praktiken handlar lagförslaget bara om barn som adopterats i Sverige eller från Östeuropa.– Jag brukar säga till dem som adopterats från Afrika eller Asien, att er kan man åtminstone inte lura. Det kunde man med mig, säger Karin Berg, nu 46 år.

Fyra månader gammal hämtades hon från ett barnhem. Under sin uppväxt kände hon på sig att något inte stämde. Hon behandlades alltid som om det var något speciellt med henne. I passet stod att hon var född i en stad där de aldrig bott. Men när hon frågade fick hon alltid undvikande svar. Det var en vän till familjen som till slut berättade för henne.– Det var som att hela ?livet plötsligt rycktes ?undan. Man hade ingen grund att stå på längre.

Till och med klasskamrater hade vetat, men inte hon. I dag har hon försonats med sina adoptivföräldrar. Men många tycker att sveket varit för stort och bryter helt.

Adopterade får ofta veta sent

Karin Berg är aktiv i Organisationen för vuxna adopterade och foster­barn.

Frågan är aktuell ­eftersom ­adoptions­utredning­en även föreslår att fler svenska barn ska få möjlighet att bli adopterade.

Än i dag finns det många infödda svenskar som väldigt sent i livet upptäcker att de är adopterade.

Ofta är det först i samband med att ­adoptiv­föräldrarna går bort.

klar

Artikellänk är kopierad

Arne Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro